Kan nu ändra skidtävlingarna totalt – efter svenska stjärnornas stora kritik: ”De har mitt fulla stöd”

Frida Karlsson var kritisk.
Nu kan FIs ändra upplägget på sina tävlingar.
– De har mitt fulla stöd, och det är hög tid, säger Vegard Ulvang från Fis längdkommitté.

Skidskyttet lyfts ofta upp som en förebild inom idrottsvärlden när det kommer till jämställdhet. Där tävlar kvinnor och män med och mot varandra, i mixedstafett och singelmixedstafett, vilket har blivit en enorm succé och tävlingarna är alltid några av de mest uppskattade av publiken.

Stora kritiken

I längdskidåkningen är man inte riktigt lika långt fram, och under de senaste åren har kritik lyfts fram framför allt mot det faktum att damerna inte får åka lika långt som herrarna. I skitahlon, till exempel, så tävlar damerna i 15 kilometer och herrarna i 30 kilometer, samtidigt som herrarna har sin femmil när damerna bara får åka i tre mil. I helgen så valde dock Sverige, i avslutningen av Sverigecupen i Falun, att låta både herrarna och damerna tävla på lika distanser.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Efteråt var Frida Karlsson och Linn Svahn starkt kritiska mot faktumet att det är olika distanser mellan könen i världscupen, VM och OS.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sa Karlsson.

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, menade Svahn.

Får nu stöd

Och utropet från de svenska åkarna tycks ha gett eko i skidvärlden – ända upp på högsta nivå. Vegard Ulvang, som leder Fis längdkommitté, är nämligen positiv till försaget, och ställer sig helt bakom stjärnorna.

– De har mitt fulla stöd, och det är hög tid. Detta är en fråga som varit på agendan länge utan att få speciellt mycket gehör. Så det är bra att den nu lyfts av de svenska damerna, säger han till norska NTB, enligt Aftonbladet.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Anders Byström, som är landslagschef i Sverige, menar att Karlsson och Svahn gör rätt som lyfter frågan, och hyllar samtidigt Sveriges drag under avslutningshelgen i Falun.

– Ett litet statement är det ju att vi gör det här på en cupfinal i Sverige, som är en stor skidnation. Jag tror Fis behöver ta upp den här frågan på bordet. Det är något vi får lyfta, alla nationer nu. Det är bra att det kommer upp i ljuset. Jag hoppas att det ger lite eko.

LÄS MER: Frida Karlssons avslöjande – och helt ärliga orden om problemen under säsongen: ”Inte varit det på länge”

Få våra nyhetsbrev!