Norska förklaringen till det svenska fiaskot – det hände egentligen under Kallas floppåk: ”Är en enorm tabbe”

Sverige vallade bort sig.
I Norge så har den förre storåkaren Thomas Alsgaard en teori om varför.
– Det är en enorm tabbe, säger han.

Charlotte Kalla hade ett avstånd på 13 sekunder upp till Norge när hon tog över efter Jonna Sundling i damernas VM-stafett. Förhoppningar fanns om att Kalla, som gjort så bra stafetter tidigare under sin karriär, skulle minska avståndet och kanske till och med gå ikapp inför den viktiga tredjerundan, där Ebba Andersson skulle ställas mot Therese Johaug – men det blev fiasko.

Teorin om floppen

Charlotte Kalla slet med dåliga skidor och när hon lämnade över till Andersson var Sverige nästan två minuter efter. Kalla var i tårar efteråt, och efter att Sverige gått i mål som sexa så gick vallateamet ut och bad om ursäkt, och medgav att det var en ordentlig vallamiss som låg bakom det stora misslyckandet.

210304 Charlotte Kalla of Sweden on the phone after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I Norge har reaktionerna varit starka, och i VG:s VM-studio slog man tidigt fast att det rörde sig om vallamiss. Den förre storåkaren Thomas Alsgaard har en teori om vad som egentligen hände under Kallas sträcka.

– Det går knappt att tro att de bommar så mycket på skidorna. Jag tror Sundling hade för lite fasta. Och när vallarna såg detta så stressade de till en justering av skidorna som gjorde att Kalla fick för mycket fasta, säger han.

”En enorm tabbe”

Thomas Alsgaard var nästan i chock över den svenska missen.

– Det är en enorm tabbe, säger han.

210304 Charlotte Kalla of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I samma sändning satt även den förre storåkaren Niklas Dyrhaug och var rejält kritisk.

– Det är en gigantisk tabbe. De hade varken fäste eller glid, säger han, och får medhåll av Alsgaard:

– Sverige har en förmåga att göra sådana här missar när de är favoriter, säger han.

LÄS MER: Norges hån mot Frida Karlsson direkt efter VM-guldet – mitt i tv-intervjun(!): ”Jag hoppas hela Sverige…”

Få våra nyhetsbrev!