Norge skakas av ny astmaskandal inom skidsporten: ”Det är brutalt”

Då var det dags igen.
Nu skakas norsk skidsport av ännu en ny astmaskandal.
”En skidskandal med stort S”, skriver norska tidningen VG.

Asmamedicin har skakat om norsk skidsport och befläckat ett av världens bästa skidländer. Efter fallet med storstjärnan Martin Johnsrud Sundbys överdosering av astmamedicin har det varit en rejäl debatt i skidvärlden för Norges sätt att ge friska skidåkare medicin mot astma för att prestera bättre i spåren.

Dessutom kom Therese Johaugs dopingdom mitt i allt och raserade hela Norges trovärdighet inom skidsporten. Nu kommer nästa skandal.

”Direkt brutal läsning”

Då rapporten nu kommit mot Norges Idrottshögskolas (NIH) forskningsprojekt där friska elitåkare i Norge fått astmamedicin.
”En skidskandal med stort S”, slår norska tidningen VG fast.
”Rapporten är direkt brutal läsning”, skriver VG:s krönikör Leif Welhaven.
”Det här är inte bara ett gigantiskt problem för Norges Idrottshögskola, skandalen är också tätt sammankopplad med ledningen för norsk skidsport”.

Det är Statens Helsetilsyn som gjort utredningen och i sin rapport riktar man hård kritik mot projektet. De anser att projektet saknat nödvändiga tillstånd, samt saknat mål med sin forskning och även utsatt de utvalda försökspersonerna för stor risk.

”Där har vi alla ett ansvar”

Därför kräver nu Statens Helsetilsyn att allt material från projektet förstörs samt att alla artiklar som finns om projektet avpubliceras. Från svenskt håll är kritiken fortsatt stor mot norska projektet med astmamedicin.
– Det finns ju ett internationellt vedertaget förfarande man måste följa i såna här projekt. Det är jätteviktigt. Annars utsätter man ju personer för risk, säger svenska landslagsläkaren Per Andersson i en intervju med SportExpressen.
– Vi behöver ju verkligen tillsammans återskapa förtroendet för den medicinska verksamheten inom längdåkning hos allmänheten. Där har vi alla ett ansvar.

”Vi behöver alla rannsaka oss”

Andersson följer debatten om astmamedicin inom skidsporten på nära håll. Och gillar inte vad han ser.
– Alla vi som är med i den här verksamheten har ett ansvar för de medicinska frågorna. Vi behöver alla rannsaka oss själva och vara ödmjuka. För det här är en så viktig fråga för hela sportens trovärdighet, säger landslagsläkaren till kvällstidningen.

LÄS MER: Norska förslaget efter Johaug-domen: ”Norge ska bojkotta OS”