Niklas Jonsson vann OS-silver, tröttnade på skidorna och försvann – så lever han i dag med riktigt toppjobb

Han hade hög feber bara dagar innan det klassiska OS-loppet.
Sedan klev Niklas Jonsson ut i fem mils kamp, och vann silver.
Så lever OS-hjälten i dag.

Sverige hade vant sig vid stora framgångar i OS, särskilt inom längdskidor, men i Nagano 1998 så började det svagt. Längdlandslaget krisade och medaljerna uteblev, och Sverige såg faktiskt ut att behöva åka hem utan en enda medalj.

Bragdartade OS-silvret

Men det gick sjukdomar inom landslaget, och en av medaljkandidaterna, Niklas Jonsson, låg med 40 graders feber på hotellrummet samtidigt som tremilen avgjordes. Jonsson hade ändå kanske inte räknats in som någon given medaljfavorit i tävlingen, särskilt då han kom från en höst där han var sjuk och skadad mycket. Han har tidigare berättat att han aldrig varit så dåligt förberedd under ett mästerskap, och efter att tvingats stå över tremilen fanns inte direkt några förhoppningar om medalj bara dagar senare.

980222 OS 1998, Skidor, 50 km: Niklas Jonsson, Sverige hissas efter loppet. Foto: BILDBYRÅN

Men det blev en närmast sensationellt jämn historia, där Jonsson chockade alla och plötsligt gjorde upp om guldmedaljen. Björn Dählie stod för det främsta motståndet, och när fem mil var genomförda stod det klart att norrmannen vann med ynka 7,2 sekunder. Det blev trots allt en bragdartad silvermedalj för Jonsson, som kändes som guld.

– Det hade varit roligare att ha ett guld, men jag är inte en person som tittar tillbaka och grämer mig över missade chanser. Det var många åkare som var bättre än mig som aldrig vann något guld i OS under den tiden. Jag kan titta tillbaka på OS utifrån och se hur stort det är, då gläds jag åt det här silvret. Man upplevde inte hur stort det var när man var där. Jag känner en stolthet över att jag har ett silver där ifrån, har han sagt till Norrbottens-Kuriren.

Det gör han i dag

Det blev därefter en satsning även på OS i Salt Lake City för Niklas Jonsson, men det blev ingen succé. Kort efter tävlingarna där valde han att sluta helt, efter att ha ledsnat totalt.

– Jag tappade sugen när många av mina forna konkurrenter åkte fast för doping. Det kändes trist att de man kämpat mot de senaste tio åren hade dopat sig. När man förstod utbredningen av det så kändes det inte lika kul, har han sagt till Aftonbladet.

980222 OS 1998, Skidor, 50 km: Niklas Jonsson, Sverige med sin silvermedalj. Foto: BILDBYRÅN

Niklas Jonsson valde i stället att börja studera, och tre år senare var han utbildad civilekonom, och han har sedan dess skördat stora framgångar i det civila livet. Han har jobbat inom bankvärlden, som mångårig vd för Almi Nord, och sedan i höstas är han VD för Norrlandsfonden. Ett OS-silver och toppjobb inom finans, det hade helt klart kunnat gå sämre för Niklas Jonsson.

LÄS MER: När Gunde Svan fick hela svenska folket att kipa efter andan – under tv-historiens sjukaste skrattanfall

Få våra nyhetsbrev!