När pappan filmades i smyg under Charlotte Kallas bragdlopp – sjuka reaktionen gjorde honom rikskänd

Charlotte Kalla gjorde ett bragdlopp och vann OS-guld för Sverige.
Men gladast av alla var en svensk läkare som jobbade i Norge.
Hans oförglömliga reaktion sågs av hundratusentals – och gjorde honom till en rikskändis.
Få idrottare kunde få folk att känna på samma sätt som Kalla.

Det var en helt oförglömlig dag i Sotji, en februaridag 2014. Sverige hade inte vunnit ett stafettguld på damsidan sedan 1960, och det såg länge kört ut även under Rysslands OS. Charlotte Kalla var trea när hon gick ut på den sista sträckan. Avståndet? 26 sekunder.

Otroliga firandet

Sedan gav sig Charlotte Kalla ut på en sträcka som gick till historieböckerna. Hon tog sekund på sekund och plötsligt var avståndet bara elva. Finland och Tyskland framför bara darrade. På upploppet spurtade Kalla förbi och tog dessutom Sveriges första OS-guld i Sotji.

140213 Sveriges Charlotte Kalla jublar efter skidloppet över 10 km klassisk stil under OS i Sochi den 13 februari 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

En historisk uppvisning från en av våra allra största idrottare genom tiderna. Men frågan är om inte Peter Rancinger var gladast. Den då 46-årige läkaren, som till vardags arbetade i Norge, levde sig in i loppet på ett sällsynt sett, och få har nog någonsin varit så engagerade i en svensk idrottshändelse som han var.

Blev rikskändis

Och det allra bästa? I smyg så filmade hans son det hela. Hans dotter publicerade sedan klippet på Youtube – och sen tog det fart. Klippet blev en viral succé, och hundratusentals personer skrattade gott med åt Rancingers ofantliga glädje.

– Jag var helt utmattad efter loppet, tröttare än Kalla, sa Rancinger till Expressen.

Rancinger blev med sin inlevelse lite av en rikskändis, då han bjöds in till Idrottsgalan och tv-program, då även tillsammans med Charlotte Kalla. Skidstjärnan gav dessutom läkaren en personlig inbjudan till VM i Sverige året därpå. Få idrottare har lyckats engagera svenskarna på samma sätt som Charlotte Kalla, och det här är det kanske bästa beviset på det. Åtta år senare garvar jag fortfarande läppen av mig:

LÄS MER: Jonna Sundling bryter nu tystnaden – första orden om stjärnornas landslagsavhopp: ”Jag tycker att…”