Jonna Sundling bryter nu tystnaden – första orden om stjärnornas landslagsavhopp: ”Jag tycker att…”

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn har lämnat landslaget.
För Jonna Sundling är det inte aktuellt.
– Landslaget har format mig, säger hon till SVT.

Det har varit en minst sagt turbulent vår för det svenska skidlandslaget. Sprintstjärnan Linn Svahn gick plötsligt ut mitt under sin rehab och meddelade att hon inte kommer att ingå i landslagets träningsgrupp framöver.

Första orden

Kort därefter kom även beskedet att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist tar samma beslut. Det betyder att landslaget på kort tid tappat tre av sina absolut snabbaste åkare och största stjärnor ur sin dagliga verksamhet. Och sedan dess har kritiken mot landslaget och hur modellen ser ut varit stundtals stor.

220324 Frida Karlsson, Sollefteå IF, efter damernas 15km masstart under dag 2 av SM-veckan den 24 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Många har haft åsikter, både för och emot, men Jonna Sundling, vår mest framgångsrika sprintåkare just nu, har inte uttalat sig – förrän nu. Hon menar att hon har full förståelse för trions beslut att lämna landslaget.

– Jag tycker att man ska följa sin magkänsla. En idrottskarriär är inte särskilt lång och man måste följa sin väg helt enkelt, säger hon till SVT.

”Aldrig ett alternativ”

För Jonna Sundling har det dock inte funnits några tankar om att byta bort landslagsträning mot en egen satsning.

– Nej, det har aldrig varit ett alternativ för mig. Jag trivs väldigt bra i landslagets verksamhet och har alltid gjort det. Landslaget har format mig till den skidåkaren jag är i dag och är väldigt tacksam över det. Så det är inget som jag ens har funderat på, säger hon.

220209 Jonna Sundling of Sweden with her gold medal at the medal ceremony for women’s cross-country skiing sprint during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Däremot är det inte skrivet i sten att Sundling alltid kommer att stanna i landslaget.

– Bara för att jag här och nu inte varit inne på de tankarna så behöver inte det betyda att jag har samma inställning nästa år eller om två år.

LÄS MER: Golfvärldens jättekritik mot Henrik Stenson – sågar svenskens egen förklaring till valet: ”Erkänn nu bara…”