När Ingemar Stenmark skrev blågul idrottshistoria med bisarra genidraget – krossade alla åkare med fultrick(!)

Ingemar Stenmark har med sina framgångar bjudit på ett och annat oförglömligt minne genom åren.
Ett av de mest ikoniska ägde rum i klassiska
Madonna di Campiglio 1974.
”Stenis” tog då hem segern efter ett mycket oväntat drag som chockade alla och svensk idrottshistoria skapades.

Ett av de mest klassiska uttrycken som vi har i Sverige är att hela landet stod stilla när Ingemar Stenmark gav sig ut i skidbacken. Och allt som oftast gjorde han ingen besviken, för med sina två OS-guld, tre VM-guld samt sina 86 (!) världscupsegrar råder det inga tvivel om att han är en av de absolut största vi har inom svensk idrott.

Udda knepet

Många av Stenmarks har gått till historien, men kanske är hans slalomåk i Madonna di Campiglio år 1974 det allra mest klassiska av alla. Det gick inte som smort under det första åket, där ”Stenis” inte var bättre än 22:a efter att han varit nära på att ramla omkull efter ett smärre misstag tidigt i backen.

LÄS MER: SVT-profilens vrålkaxiga löfte – inser sedan sitt stora misstag när J-O Waldner gör entré: ”Nej nej nej nej”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Men inför det andra åket skulle Stenmark göra något som var minst sagt uppseendeväckande och ovanligt, för var det något som han inte tänkte göra så var det att ge upp. Innan han gav sig iväg för åk nummer två bytte han plats på sina skidor, och satte höger skida på vänster fot och vice versa.

LÄS MER: När Ingemar Stenmark vägrade ge sig – och chockade en hel skola med hemliga tricket: ”Slog halvt ihjäl sig”

Snuvade hemmaåkarna

Och det oväntade genidraget skulle visa sig fungera. Stenmark swishade nedför backen som aldrig förr med sitt oväntade fultrick, och gick i mål som ny ledare. Därefter följde en lång väntan för att se om konkurrenterna lyckades rå på den svenske giganten. Men det andra åket visade sig bli för övermäktigt för samtliga av de övriga topp¨åkarna. Stenmark vann före de båda italienarna Paolo De Chiesa och Fausto Radici, som alltså fick se sig besegrade på hemmaplan efter Stenmarks oväntade taktik.