När Gunde Svan reste till OS på andra sidan jorden – och chockade lagkamraterna med en 70 kilo tung låda

Gunde Svan lämnade ingenting till slumpen.
Det var till exempel därför som han tog med 70 kilo egen mat – till OS i Nordamerika.

Gunde Svan är en av Sveriges allra största idrottare någonsin, och hans bedrifter inom längdskidåkningen talar verkligen för sig själv. Med hela sex OS-medaljer och 11 VM-medaljer under karriären är han en av de mest profilerade legendarerna som vi tagit fram.

Lämnade inget åt slumpen

Och det var mycket som låg bakom Gundes sanslösa karriär och alla makalösa framgångar. Svan var under hela karriären – och faktiskt även efteråt då han hållit sig kvar i rampljuset – gjort sig känd för sin oslagbara vinnarskalle. Ikonen hatade verkligen att förlora mest av allt, vilket ledde till stunder som för alltid kommer vara ihågkomna inom svensk idrottshistoria. Som den gången han körde femmilen med en arm efter att ha gjort sig illa, eller som när han under en OS-stafett tog sig ut på banan efter sin sträcka för att ropa på lagkamraterna.

840110 Skidor, OS-Test: Gunde Svan © Bildbyrån

Men en annan faktor som gjorde Svan så framgångsrik var hur extremt noggrann han var i allting. Han lämnade ingenting till slumpen, och såg alltid till så att allting var precis som han ville det. Förberedelser, det var A och O för Gunde, och såg han inte till så att han hade koll på allt kunde det lika gärna vara. Det var verkligen OS i Calgary 1988 ett tydligt exempel på.

Avslöjar sanningen om maten

I klipp från SVT från turneringen så ser man hur Svan anländer till Calgary, och med sig till Nordamerika har han en stor låda med egen, färdig mat, som han ber om att få fryst. För några år sedan var Svan med i en intervju i tidningen Sälen Weekend, och fick då frågan om det är sant att han, som ryktet säger, hade med 200 kilo mat till tävlingarna.

– Nej, det var faktiskt 70 kg! Det låter som att ryktena blir värre och värre med åren, svarar Svan då.

Foto: SVT

Men under Calgary-OS så verkade det ju som att det betalade sig för Svan. Han vann guld i femmilen i helt överlägsen stil, och han var ju dessutom en del av det legendariska stafettlag som vann guld. Med där var även Thomas Wassberg, Jan Ottosson och Torgny Morgren, och det var just då som Gunde iklädd träningsoverall åkte efter Torgny Mogren, och vrålade genom skogen att han ”får vila sen”.

LÄS MER: Här fullständigt slaktar Petter Northug skidåkande svenskar under en hel minut: ”Gör ont i mina ögon!”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!