Mia Karlsson slår tillbaka mot experterna – efter nya larmet: ”Hon är inte trådsmal”

.

Den norska professorn Jorunn Sundgott-Borgen larmar om att allt fler unga skidåkare drabbas av ätstörningar.
Samtidigt menar experter att den nya moderna längdskidåkningen kräver en lätt kropp.
Nu slår Frida Karlssons mamma tillika skidtränaren Mia Karlsson tillbaka mot experterna.

Världseliten inom skidåkningen tränar otaliga timmar varje vecka för att skaffa sig de bästa möjliga förutsättningarna till framgångar. Men satsningen mot att bli bäst i världen har också lett till stor debatt.

Larmet: Ätstörningar inom skidsporten

Den norska professorn Jorunn Sundgott-Borgen vid Norges idrottshögskola har slagit larm om att allt fler unga skidåkare drabbas av ätstörningar.

Ätstörningar har enligt Sundgott-Borgen funnits länge inom skidsporten.

Unga åkare mest utsatta

På senare år har omfattningen däremot varit större och utvecklingen är enligt henne dyster.
– Jag blir bekymrad. Det var många år sedan som vi fick reda på hur många som har problem. I över 20 år har vi provat att jobba förebyggande och så ser det ut som att vi inte gör tillräckligt, säger den norska professorn enligt SVT Sport.

De mest utsatta åkarna ska vara killar och tjejer i åldrarna 15 till 17 år. Problemet med ätstörningar finns även på seniornivå och en av dem med erfarenheter av det är Mia Karlsson, mamma till supertalangen Frida Karlsson.

Under sin tid som aktiv skidåkare hade hon själv problem med ätstörningar.

I dag jobbar hon i skidklubben Sollefteå där de försöker arbeta förebyggande och prata om problemen.
– Vi pratar mycket om skidglädje. Att det ska vara roligt att åka skidor, under hela livet. Sen att det ramlar in medaljer då och då är bara en bonus. En annan sak vi tycker är viktigt i vår klubb är att alla i klubben fikar ihop efter tisdagsträningen. Då bryter vi hetsen och fyller på energi på flera plan, säger hon i SVT:s Sportspegeln.

Mia Karlsson slår tillbaka mot experterna

Flera experter menar enligt SVT att den moderna skidåkningen kräver en lätt kropp.

Frida Karlsson jublar tillsammans med sin mamma Mia Karlsson efter tävlan i Damer 19-20 15 km fristil under Junior-SM den 6 mars 2019 i Sollefteå. Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

Det är däremot någonting som Mia Karlsson slår tillbaka mot och tar Marit Björgen som ett exempel.
– Skidåkning är så mycket mer. Och på senare år har ju stakningen vuxit i betydelse, och då måste man vara stark. Förra året var det Marit Björgen som dominerade i spåren, och se på Marit – hon är inte trådsmal, säger Karlsson i SVT Sport.

Frida Karlsson har stått för skidvärldens absolut största genombrott under säsongen. På skid-VM i Seefeld tog hon hem tre VM-medaljer varav ett guld.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

   

LÄS MER: Här avslöjas sanningen bakom Ingemar Stenmarks klassiska jämfotahopp

Charlotte Kallas känslostorm – efter nya mötet med Johaug: ”Blev nästan rädd för mig själv”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);