Marit Björgens kritik mot Frida Karlsson – efter kostsamma draget i Tour de Ski: ”Är en miss av henne”

Frida Karlsson sågades för sin taktik i jaktstarten.
Nu kritiseras hon även av Marit Björgen.
– Det var en miss av henne, säger den norska legendaren.

Linn Svahn gick ut först i Tour de Ski:s jaktstart på söndagen, men som väntat så blev sprintspecialisten snabbt ikappåkt av en trio som bestod av Frida Karlsson, Jessica Diggins och Rosie Brennan. Efter halva loppet så hade svenskan och den amerikanska duon åkt förbi, och det stod tidigt klart att trion inte skulle gå att stoppa.

Kritiserades

Men Frida Karlsson var fast beslutsam om att tidigt skaka av sig sina motståndare, och låg hela tiden och drog, men lyckades inte skaka av sig motståndet. Men mot slutet av loppet så fick Karlsson se sig ikappåkt, och amerikanskorna kunde åka i mål som etta och tvåa.

Frida Karlsson, skidor
201219 Frida Karlsson efter en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Karlsson fick alltså nöja sig med en tredjeplats, och kritiserades efteråt av SVT:s experter, framför allt Anders Blomquist.

– Taktiskt sett ger hon ju bort loppet. Jag tycker hon har dragit väldigt mycket, sa han efteråt.

Björgens sågning

Frida Karlsson försvarade sig efteråt och menade att ”det finns många experter hemma i tv-sofforna”. Men nu kritiseras den svenska superstjärnan även av den norska legendaren Marit Björgen.

– Man kunde se att Frida ville ha ett högt tempo och drog i tre av de fyra varven. Det passade de som låg bakom, de blev inte ombedda att gå upp och dra en enda gång, säger hon enligt SVT.

Marit Björgen, Norge
180411 Marit Bjørgen during Trondheim Skishow on April 11, 2018 in Trondheim. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160240

Björgen menar dock att misstaget kan ha att göra med bristen på erfarenhet.

– Det här är hennes första tour. Hon hade nog hoppats på att få en lucka, men det blev för tufft. Man lär så länge man lever, säger hon.

LÄS MER: Stenhårda utspelet i Norge mot Ebba Andersson – mitt under Tour de Ski: ”Jag blir inte förvånad om…”

Få våra nyhetsbrev!