Marit Björgens hemlighet avslöjad – så lyckades norskan dominera skidvärlden: ”Det är respekt”

Hon var den stora skiddrottningen.
Nu avslöjas Marit Björgens hemlighet bakom storsuccén.
– Det är respekt, säger doktoranden Guro Strøm Solli till VG.

8 OS-guld, hela 26 VM-medaljer och otroliga 114 världscupsegrar blev det under den framgångsrika skidkarriären. Det är svårt att säga emot att Marit Björgen är en av tidernas allra främsta skidåkare.

Björgens storhet

Norska dominerade under många, många år och uppfattades ofta som helt oslagbar. Många har undrat över hur hon blev den stora skiddrottningen och nu har en doktorand hittat svaret.

Marit Björgen, Norge
110224 Skidor, VM, sprint, dam, medaljcermoni: Marit Björgen, Norge, jubel med guld, medalj. © Bildbyrån – 73217

Det handlar om Björgens otroliga antal träningstimmar.
– Marit hade kontinuitet i träningen. Hon hade motgångar, men det fanns alltid kontinuitet i hennes träning. Under 18 år tränade hon i genomsnitt 15 timmar i veckan. Totalt handlar det om 14 000 timmars träning på 18 år. Det är respekt, säger doktoranden Guro Strøm Solli till norska VG.

Norska medier har uppmärksammat resultaten om Björgen under veckan och rapporterar att hon sysslade med flera sporter ända upp till 18 års ålder. Under åren hon tränade som allra mest kunde det handla om hela 940 träningstimmar på ett kalenderår.

Väckt intresse

Den stora mängden tid som Björgen har lagt ned på att träna kroppen pekas ut som nyckelfaktorn till hennes enorma framgångar i skidspåren.
– Det är inte någon stor ”wow-faktor” eller några hemligheter i träningen. Den största ”wow-faktorn” är kontinuitet. Marit tränade mest från 30 till 35 års ålder, säger Solli, som är anställd vid University of the North, i intervjun.

Marit Björgen, Norge
180411 Marit Bjørgen during Trondheim Skishow on April 11, 2018 in Trondheim. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160240

Forskningsresultatet går under namnet ”Utvecklingsprocessen för den mest framgångsrika vinterolympiern i historien” och Solli har fått full tillgång till Björgens träningsdagbok. Forskaren har även gjort 5-10 intervjuer med skiddrottningen för att lära mer av hennes träningsrutiner.

Norska tidningen VG skriver vidare att publikationen nu har väckt stort intresse i hela världen.
– Det är kul att veta att det är många som har uppmärksammat den. Studierna har bland annat lästs i Nya Zeeland, USA, Finland och Sverige. Marit var en unik idrottskvinna och det är inte många som har delat med sig så mycket av sin träning, säger Solli.

Mot comeback

Marit Björgen la skidorna på hyllan efter vinter-OS 2018. Hennes avskedsföreställning resulterade i 2 OS-guld, 1 OS-silver och 2 OS-brons vilket gjorde henne till den främste vinterolympiern genom tiderna.

Hon är fortfarande högst aktuell och siktar nu på att göra comeback i skidvärlden genom att satsa på långlopp. Norskan väntas också ställa upp i klassiska Vasaloppet som avgörs i mars 2021.

LÄS MER: Ferrys dom inför Stina Nilssons debut – pekar ut stora frågetecknet: ”Det känns osannolikt”

Få våra nyhetsbrev!