Ferrys dom inför Stina Nilssons debut – pekar ut stora frågetecknet: ”Det känns osannolikt”

På lördag gör Stina Nilsson debut som skidskytt.
Men det kommer att bli mycket tufft, erkänner Björn Ferry.
– Det känns osannolikt att hon skulle skjuta noll och vinna, säger förre skidskytten och numera experten till SVT Sport.

Efter månader av väntan gör Stina Nilsson på lördag debut med sin allra första tävling som skidskytt. En mycket tuff utmaning väntar för svenskan under Sverigepremiären i Idre.

Stinas debut

Förre detta landslagsåkaren och numera SVT-experten Björn Ferry ser fram emot att få 27-åringen i skidskytte. Men man ska inte ha alltför höga förväntningar på debutanten.
– Det känns osannolikt att hon skulle skjuta noll och vinna. Men den stora frågan är hur fort hon åker, för det är det som i förlängningen styr hur bra hon blir. Hur mycket snabbare än Hanna Öberg är hon? Är det en minut? Det spelar en väldigt stor roll, säger han till SVT Sport.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget tränar den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Framförallt kommer omställningen från längdskidor till skidskytte att bli väldigt stort. För det är verkligen två helt olika vintersporter.
– Jag skulle tro att det handlar om att skidskytte är en mer frustrerande sport. Det går ofta väldigt dåligt, hur bra man än är. De flesta blir väldigt besvikna då och då, och hur hanterar hon det? Sprint är visserligen lite besläktat. Där kan man vara i bra form och så kör någon av staven. Men skidskytte är mer personligt. Man är mer utsatt, säger Ferry i intervjun och fortsätter:
– Det är svårt att skylla på någon annan om man bommar fem skott. Det är den stora utmaningen över tid, att gå vidare. Men det första du frågar om är Stina, så hon har alla blickar på sig.

”Spännande”

På lördagen är det sprint för både herrar och damer och sedan väntar söndagens tävlingar med kortdistans. Ferry ser framför sig en mycket intressant premiärhelg både för Stina men även för systrarna Hanna Öberg och Elvira Öberg.
– Stina Nilsson blir verkligen spännande att se. Sen är det en bra värdemätare för alla. Är det Hanna (Öberg) som är starkast? Och hur snabbt åker lillasyster Elvira? Jag tror hon kan ha tagit steg och kanske till och med åker fortare än Hanna. Sen är hon inte lika bra på att skjuta som Hanna, så jag tror ändå Hanna drar det längsta stråt där, säger SVT-experten.

Björn Ferry, skidskytte
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

Som längdskidåkare har 27-årige Stina Nilsson vunnit det mesta som går att vinna med totalt 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 2 VM-guld och 5 VM-silver genom åren. Men nu väntar en helt annan utmaning för svenskan som skidskytt.

LÄS MER: Stina Nilssons starka ord – berättar nu om sin stora oro för framtiden: ”Mitt karriärsval är beroende av det”

Få våra nyhetsbrev!