Marit Björgens definitiva besked – en av skidornas allra största avslutar nu karriären

Hon gjorde en satsning på långlopp.
Men nu är karriären definitivt över för Marit Björgen, 42.
– Jag lägger av nu, säger hon.

Marit Björgen är en av längdskidornas största, och hon gjorde det sista inom sporten 2018, då hon slutade efter OS. Men hon höll sig inte borta särskilt länge, och i stället meddelade hon en satsning på långlopp.

Avslutar karriären

Förra året blev det en andraplats i Vasaloppet, och Björgen har gjort flera fina resultat, men de senaste månaderna öppnat för att det tar för mycket energi. Och nu står det klart att långlopps-satsningen bara blev två sässonger lång.

180318 Marit Bjørgen, Norge, på prisutelningen efter tävlingen i Jaktstart 10 km under Svenska Skidspelen den 18 mars 2018 i Falun. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Hon bekräftar för norsk media att karriären är över, och att det inte blir någon elitsatsning framöver.

– Det blir inte ett år till som långloppsåkare. Jag lägger av nu. Det kostar mer än det ger, säger 42-årige Björgen.

Det ska hon göra nu

Björgen meddelar dock samtidigt att hon inte kommer släppa skidorna helt, och att hon kommer att hålla igång som en ”vanlig motionär”. Björgen är mamma till två små barn, och har under karriären hunnit med att bli den vinstrikaste vinterolympiern någonsin.

180411 Marit Bjørgen of Norway and Charlotte Kalla of Sweden during Trondheim Skishow on April 11, 2018 in Trondheim. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Tidigare den här vintern har även långlopps-profilerna Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren meddelat att man avslutar karriären, men det fick dock rykten om att storstjärnan Therese Johaug kan göra en satsning i grenen. Marit Björgen vann sanslösa åtta OS-guld, och otroliga 18 VM-guld.

LÄS MER: Norske expertens dom – rädslan efter Therese Johaugs och Maiken Caspersen Fallas avsked: ”Jag fruktar att…”

Få våra nyhetsbrev!