Marit Björgen slår tillbaka mot norska stortalangen – efter ilskan mot egna landslaget

Den norska supertalangen Kristine Stavås Skistad lämnade utanför A-landslaget och surnade till.
Nu slår Marit Björgen tillbaka – och stöttar norska landslagsledningen.
– Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen till Sportbladet.

Kristine Stavås Skistad ses som en av Norges främsta skidtalanger. I vintras vann hon JVM-guld före bland andra Frida Karlsson, men på VM blev resultatet något annat.

Skistad Stavås deltog i skid-VM

Frida Karlsson åkte hem från Seefeld med tre medaljer i form av ett guld, ett silver och ett brons. 20-årige Skistad gjorde även hon ett starkt mästerskap och tog sig så när till final i sprint.

190221 Kristine Stavås Skistad of Norway looks dejected after women’s cross-country skiing sprint semi final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 21, 2019 in Seefeld in Tirol. Foto: Vegard Wivestad Grott/Bildbyrån

I april presenterade den norska landslagsledningen sin trupp på 12 kvinnor till den kommande säsongen, men där fanns inte Stavås Skistad med.

Nobbades i norska landslaget

Den norska supertalangen nobbades till landslagstruppen och får därmed träna med det så kallade ”rekruttlaget” där flera andra talanger ingår.

Skistad Stavås var inte något vidare nöjd med beslutet och skickade en syrlig pik mot egna landslagsledningen.
– Jag är bra på mycket, och sämre på annat. Jag tror jag hade blivit väldigt bra genom att träna med den gruppen, men nu blir det mer fritt. Det kan bli bra det också, jag får lov att göra det bästa av det hela, sa hon då till TV2 och fortsatte:
– Det finns tydligen sex sprinters som bevisat mer än jag gjort.

I Norge finns inte samma typ av fördelning för de olika grenarna så som sprint likt i Sverige. I stället tillhör de tolv bästa kvinnorna det så kallade ”allroundlandslaget”.

180311 Marit Bjørgen of Norway on the podium after women’s 30 km free technique during FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2018 in Oslo. Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Den norske TV-experten Petter Skinstad kallade Norges beslut att inte ta med Skistad Stavås för ”fegt” tidigare i våras.

Marit Björgen: ”Beslutet är helt rätt”

Men nu stöttas landslagsledningens beslut av självaste MaritBjörgen.

I en intervju med Sportbladet säger den norska skidlegendaren att landslagsledningen gjort rätt i att inte ta med 20-åringen.
– Jag tycker det är rätt att hon är på rekruttlaget, det är rätt väg att gå. Sen har hon varit med någon samling och fått möjlighet att pusha tillsammans med A-laget. Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen.

Världscupen i längdskidor inleds traditionsenligt i Ruka, Finland, i slutet av november.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Stenhårda domen för skidstjärnan efter skandalen – får nu ALDRIG komma tillbaka