Mardrömsbeskedet: Finska skidstjärnan tvingas avsluta karriären – på grund av hjärtproblem

Hon är Finlands mest profilerade skidskytt.
Men nu tvingas Mari Eder avsluta karriären i förtid – på grund av hjärtproblem.
– Senaste veckorna har varit som värst för mig, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon gjorde VM-debut redan 2007 och har sedan dess utvecklats till en av Finlands mest profilerade och rutinerade skidskyttar på damsidan. Sammanlagt har det blivit fyra vinter-OS och hela 350 världscuptävlingar för finska stjärnåkaren Mari Eder.

Eder lägger av

Som bäst har hon varit fyra i skid-VM 2017 och finskan har vunnit två världscuplopp under karriären. Men det här blev tyvärr hennes allra sista säsong som skidskytt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mari Eder, Finland
220216 Mari Eder of Finland competes in women’s biathlon 4 x 6 km relay during day 12 of the 2022 Winter Olympics on February 16, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0341

Nu avslöjas det att Eder drabbats av hjärtproblem och därför tvingas lägga av som 35-åring. Hon hade redan förberett sig på att karriären skulle komma till sitt slut snart men hälsobeskedet kom plötsligt.
— Tyvärr fick jag hjärtproblem i slutet av säsongen, och det har varit som värst för mig de senaste veckorna. Jag har inte kunnat träna, säger finskan i ett uttalande till Internationella Skidskytteförbundet, IBU.
– Jag brukar ta några veckor efter säsongen utan strukturerad träning och bara göra saker jag vill med min familj. Nu var jag tvungen att ändra alla planer.

LÄS MER: VM-drottningen Hanna Öberg avslöjar hemligheten bakom underbara succén: ”Det är en stor nyckel”

Avslöjar nya livet

Mari Eder erkänner att det kommer att bli ett stort tomrum i hennes liv efter 15 år på världscupen och så många tävlingar genom åren på både skidor och rullskidor.
– Jag kommer sakna att sätta upp mål för min idrottskarriär och jag kommer att sakna motivationen som följde med att sätta upp mål, eftersom hela mitt tidigare liv kretsade kring att försöka förverkliga dessa, säger finländskan i pressmeddelandet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mari Eder, Finland
Finska Mari Eder har avslutat sin skidskyttekarriär. FOTO: Instagram

Nu väntar ett nytt liv vid sidan av skidspåren och skyttevallarna. Tillsammans med maken Benjamin köpte de nyligen en sportaffär i Österrike som de kommer att fokusera på framöver.
– Vi har nu börjat renovera butiken. Jag märker att jag redan saknar träningen, men jag tror att jag kommer att få nya tankar och idéer, säger 35-åriga Mari Eder.

Kommer du att sakna Mari Eder på skidskyttetävlingarna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Sanningen om Thomas Wassbergs briljanta skidkupp som lurade alla – Gunde Svan erkänner efter 38 år