Mäktiga hyllningen till Jonna Sundling efter otroliga dominansen – SVT-profilen Jacob Hård tar i från tårna: ”Jag fruktar att…”

Vilken uppvisning av fantastiska Jonna Sundling!
Tre raka guld på SM-veckan och hyllas nu av alla.
– Hon är en egen klass för sig, säger SVT-experten Jacob Hård.

Fredagens 10 km klassiskt bjöd på ett rejält namnkunnigt startfält under SM-veckan i Boden. Men samtliga svenska världsåkare hade inte en chans på den överlägsna Jonna Sundling.

Sundlings guld

Redan efter halva loppet hade svenskan dragit ifrån och ingen lyckades komma ikapp henne, i mål vann hon med hela 32 sekunder före tvåan Ebba Andersson. Sundling har nu tre raka SM-guld och har möjlighet att bli historisk genom att göra rent hus med sex guldmedaljer.
– Jag chansade i dag – det är sällan jag går på glid och sämre fäste. Jag vågade för att det var mycket utför – annars hade jag inte gjort det, säger hon i SVT-sändningen om segerreceptet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
240320 Jonna Sundling, Piteå Elit SK efter damernas 20 km fristil under dag 1 av SM-veckan den 20 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0505

SVT-duon Anders Blomqvist och Jacob Hård är oerhört imponerande av Jonna Sundlings överlägsenhet och hyllar henne till skyarna.
– När hon har form är det sådan imponerande åkning i alla delar av en bana. Då har hon tryck och en fart ingen kan möta. Det här är knallform för Jonna Sundling. Hon är i en egen klass i dag. Det bara gnistrar, säger experten Blomquist i tv-kanalen.
– Det gnistrar så man nästan fruktar att skogen ska ta eld av Jonna Sundling, säger kommentatorn Hård.

Ribom hyllar

Även konkurrenterna är full av beundran efter Sundlings utklassning. De själva orkade inte hålla uppe samma fart i skidspåren under fredagens lopp.
– Det fanns inte så mycket jag kunde göra i dag, säger säger tvåan Ebba Andersson till SVT.
– Kroppen behöver semester. Jag är så mör. Det är långsamt mot ”vassingarna”, men det var nog en bra avslutning, säger trean Linn Svahn i ett uttalande.
– Hatten av för Jonna. Det är så sjukt imponerande att hon kan hålla lågan uppe trots att det varit tufft med tävlandet på sistone, säger Emma Ribom till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jacob Hård, skidor
201120 SVT’s Jacob Hård poserar för ett porträtt efter skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0046

På lördag väntar en vilodag och sedan avslutas SM-veckan i Boden med individuell sprint, stafett och tremilen. Jonna Sundling har god möjlighet att fortsätta guldsviten och även i stafetten tillsammans med lagkamraterna i Piteå Elit.

Vad tycker du om Jonna Sundlings uppvisning på SM? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade ord till Therese Johaug inför norska skiddrottningens comeback: ”Jag hoppas att hon…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev