Mäktiga hyllningen till ikonen Ingemar Stenmark – kan nu få en alldeles egen staty i hemstaden

Han är en av svensk idrotts största ikoner.
Nu kan Ingemar Stenmark förevigas för alltid med en staty.
– Det kommer att tas upp i kommunstyrelsen om två veckor, meddelar kommunalrådet Tomas Mörtsell i ett uttalande.

”Hela Sverige stannade upp när Stenmark åkte”, så kunde det låta när Ingemar Stenmark var som allra bäst och dominerade i backen. Med sina två OS-guld, 5 VM-guld och hela 86 världscupsegrar är han en av tidernas allra främsta alpina åkare.

Stenis karriär

Skidlegendaren är en sann gigant och en av svensk idrotts absolut största genom tiderna. Även en av de mest folkkära vi haft genom tiderna och förutom alla mästerskapsmedaljer har han tilldelats prestigefulla priser som Bragdguldet två gånger och Jerringpriset två gånger.

Ingemar Stenmark, skidor
870110 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

Efter den aktiva karriären har vi även fått se ”Stenis” dominera både ”Mästarnas mästare” och ”Let’s Dance”. Karln vinner helt enkelt allt han ställer upp i.

Kan få staty

Nu kan ikonen få den allra största hyllningen man kan få och förevigas för alltid. När ett medborgarförslag har skickats in till Storumans kommun för att resa en staty av Stenmark i hemstaden Tärnaby.
– Det kommer att tas upp i kommunstyrelsen om två veckor, bekräftar kommunalrådet Tomas Mörtsell i ett uttalande till SVT.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

Men det är inte bara kommunen som ska bestämma om Stenmark ska få en staty. För det är 65-åringen själv som har det sista ordet.
– Nej, det beror på vad Ingemar själv säger. Jag har svårt att se att vi skulle göra det om han tackar nej, säger kommunalråd Mörtsell i intervjun.

Stenis svar

En staty har diskuterats tidigare men då har faktiskt Stenmark varit tveksam. Nu när frågan är aktuell igen hälsar skidlegendaren till SVT att han inte har några kommenterar och ska prata med Storumans kommun innan han tar ett beslut.

Om Stenmark skulle tacka ja finns det redan idéer på var någonstans statyn av ikonen ska placeras.
– Det måste ju vara någonstans där den uppmärksammas. I Tärnaby så klart. Kanske i Ingemarbacken eller i centrum, säger kommunalrådet.

Visst förtjänar Ingemar Stenmark en staty? Dela artikeln om du håller med!

LÄS MER: Så lurade Ingemar Stenmark hela den svenska journalistkåren och skrev idrottshistoria i smyg

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!