Maja Dahlqvists stora kritik efter norska succéstarten – och får oväntat medhåll i Norge(!): "Det är konstigt"

Maja Dahlqvists stora kritik efter norska succéstarten – och får oväntat medhåll i Norge(!): ”Det är konstigt”

Hon har inte vunnit ett enda världscuplopp den här säsongen.
Ändå leder norskan Tiril Udnes Weng världscupen överlägset.
Vilket har väckt starka reaktioner runt om i skidvärlden och framförallt i Sverige.

Inför säsongen förändrade Internationella skidförbundet, Fis, reglerna för världscupen och det har fått stora konsekvenser för årets säsong. Poängfördelningen har nämligen ändrats om och det är nu numera betydligt jämnare mellan att vinna ett lopp och komma på en åttondeplats.

Dahlqvists kritik

En världscupseger ger 100 poäng medan en åttondeplats ger så mycket som 69 poäng. Därför kan norskan Tiril Udnes Weng nu leda den totala världscupen utan att ha vunnit ett enda lopp den här säsongen, med hela 100 poäng ned till tvåan Frida Karlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Dahlqvist, skidor
221124 Maja Dahlqvist of Sweden during a training session ahead of the FIS Cross Country World Cup on November 24, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0038

Det har väckt starka reaktioner i skidvärlden och framförallt i Sverige där man nu vill ändra reglerna för världscupen.
– Jag tycker att systemet verkar konstigt i år. Det är bättre att ha 15 åttondeplatser än tio segrar, det är lite konstigt, säger svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist till norska tidningen Nettavisen.

LÄS MER: Frida Karlssons kritik mot norska rivalerna – reagerar nu på draget mitt under tävling: ”Det kanske var en…”

Medhåll i Norge

Dahlqvist är ändå imponerad av Udnes Wengs säsongsstart men tycker inte att det är rättvist att norskan leder den totala världscupen.
– Hon har levererat på alla distanser, så det är imponerande. Hon är stark, men hon kanske inte har det här supervapnet då hon inte har vunnit än, säger svenskan i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tiril Udnes Weng, skidor
221204 Tiril Udnes Weng of Norway celebrates at the podium after Women’s Cross Country Skiing 20 km Mass Start during the FIS Cross-Country World Cup on December 4, 2022 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / COP 238 / MM0014

Norska svaret blir också rätt speciellt när Udnes Weng håller med om att det faktiskt är märkligt att hon är totalledare.
– Det känns lite konstigt att jag är det. Jag har inte vunnit något än, och det borde man göra. Därför känns det nästan lite oförtjänt att jag är det. Men samtidigt har jag presterat konsekvent i alla skidlopp jag har tävlat i, säger hon till norska tidningen.

Tidigare har Nettavisens krönikör Torbjörn Nordvall kommit med förslaget att åkarna ska få stryka minst två resultat varje säsong för att få till en bättre poängfördelning i världscupen och inte tvinga skidåkarna att tävla varje helg. Svenske skidprofilen tycker inte att det nuvarande poängsystemet är rättvist och Maja Dahlqvist håller med om att det vore en bättre lösning.
– Något sådant, kanske. Tillsvidare vinner den åkare som deltar i flest lopp. Jag tycker att det borde vara mer värt med segrar och pallplatser, säger svenskan.

Håller du med Maja Dahlqvist här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Stina Nilssons dolda talang har avslöjats – svenskan berättar sanningen med egna ord: ”Det känns coolt”