Maja Dahlqvists oväntade löfte – som tvingade stjärnan att nobba Tour de Ski: ”Söker ni så kommer jag!”

Maja Dahlqvist kommer inte att åka Tour de Ski vid årsskiftet.
I stället kommer sprintstjärnan ladda upp i Falun – efter ett löfte till sin hemmaklubb Falun-Borlänge SK.
– Söker ni tävlingen så kommer jag, säger hon.

OS-tävlingarna i längdskidor kommer att avgöras på hög höjd i Kina. Därför valde flera stora stjärnor att nobba Tour de Ski, för att i stället åka på höghöjdsläger för att vara så bra förberedda som möjligt inför OS.

Annorlunda OS-uppladdningen

Det är framför allt en drös norska åkare som valt att avstå touren som avgörs vid årsskiftet. Sverige fick däremot ihop en stark trupp där bland andra Frida Karlsson och Ebba Andersson kommer åka.

En som valde att tacka nej till Tour de Ski var sprintstjärnan Maja Dahlqvist. Hon har fått en sagolik start på säsongen där hon vunnit samtliga sprinttävlingar i världscupen. 27-åringen är en av Sveriges största guldhopp i OS, och hon laddar upp inför mästerskapet på ett mycket annorlunda sätt.

211203 Maja Dahlqvist of Sweden (first place) after the Women’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Hon nobbade inte touren för att åka på något OS-förberedande höghöjdsläger. I stället ett minst sagt oväntat val där hon kommer tävla på hemmaplan i Sverige.

27-åringen är nämligen klar för Smart Energy Cup i Dalarna i början av januari. Ett löfte hon gav till hemmaklubben Falun-Borlänge SK.

– Jag sa att, söker ni den här tävlingen så kommer jag, säger hon till DT.

”Kommer vara på tå”

Trots att Dahlqvist tidigt bestämde sig för att inte delta i Tour de Ski kände hon ett enormt tävlingssug inför OS.

– När jag hörde att de planerade för den här tävlingen blev jag glad. Jag kommer inte vara lika pigg som vanligt, då jag är i en tuff träningsperiod men jag kommer ändå att vara på tå, säger hon.

211203 Maja Dahlqvist of Sweden (first place) celebrates after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Efter tävlingarna i Falun väntar det beryktade höghöjdslägret inför OS.

– Därefter åker vi på en precamp direkt. Det handlar om att åka upp på höjd och acklimatisera mig. Där blir det viktigt att inte träna för hårt, säger hon.

LÄS MER: Landslagets vädjan till Calle Halfvarsson – efter veteranens plötsliga besked: ”Det är ingen idé…”

Få våra nyhetsbrev!