Magdalena Forsberg om sin stora sorg: ”Jag bara grät och grät”

Magdalena Forsbergs mamma gick bort i cancer.
Nu berättar folkkära skidskyttelegendaren om sin svåra sorg.
– Jag minns att jag bara grät och grät, säger hon till Cancerfondens tidning ”Rädda livet”.

Med 2 OS-brons, 6 VM-guld, 1 VM-silver och 6 VM-brons är Magdalena Forsberg en av våra största skidskyttar genom tiderna och en av Sveriges mest folkkära idrottare.

”Det blev en chock”

Men det många inte visste om var att bara två månader innan hennes första VM-guld 1997 kom beskedet som skulle förändra hennes liv. Då fick hon reda på att hennes mamma drabbats av cancer.
– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock. Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger ”Magda” i en intervju med Cancerfondens tidning ”Rädda livet”.

Drivs av mammans kamp

Mamman kämpade mot sjukdomen i många, många år men 2016 avled hon. I dag är Magdalena Forsberg ambassadör för Cancerfonden och drivs av mammans kamp mot cancern.

En sjukdom som mamman sällan pratade om med Magda.
– Kanske hade min mamma en ångest som hon inte ville dela med oss barn. Som hon talade med sina väninnor om i stället. Men helt ärligt tror jag aldrig hon kände sig dödsdömd. Mamma var en sån som gick till attack, mot alla motgångar, säger Forsberg till Cancerfondens tidning.

”Det finns ingen rätvisa”

Forsberg vill i sin ambassadörsroll kunna hjälpa och ge hopp där det behövs som mest. För det finns inte mycket till rättvisa när det gäller sjukdomen cancer.
– Det finns ingen skyll-dig-själv-cancer. Självklart inte. Min mamma var sundheten själv, tränade, åt bra och var mycket sparsam med alkohol. Ändå blev hon sjuk. När det gäller cancer finns ingen rättvisa, ingen garanti för att klara sig. Sjukdomen slår bara till, den enda trösten är väl att forskningen går framåt. Om mamma hade blivit sjuk tio år tidigare hade prognosen varit mycket sämre, säger hon.

Dela artikeln för att stötta Magdalena Forsberg!

LÄS MER: Opassande skylten i OS-byn – som nu väcker ren avsky: ”Det är vansinne!”

Efter ilskan och bojkotten – nu ska OS-hjälten byta sport: ”Jag vill utmana dem”