Magdalena Forsberg avslöjar sanningen om oväntade hatet – jättekritiken mot ikonen: ”Landsförrädare”

Hon är en av svensk idrotts allra största.
Nu avslöjar Magdalena Forsberg oväntade hatet hon fått utstå.
– Jag blev en landsförrädare, berättar 55-åringen i podcasten ”Vägen till Toppen”.

Med hela sex VM-guld, två OS-brons och vinnare av den totala världscupen sex år på raken är Magdalena Forsberg Sveriges mest framgångsrika skidskytt genom tiderna. Hon var inte bara framgångsrik och staplade medaljer på hög utan även en av de mest folkkära idrottare vi haft genom åren.

Forsbergs karriär

Ett tydligt bevis på det är att hon vann prestigefulla Jerringpriset, folkets pris på Idrottsgalan, så mycket som fyra gånger på bara fem år. Ingen annan har vunnit den utmärkelsen lika många gånger som den fantastiska ”Magda”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Magdalena Forsberg, skidskytte
160125 Magdalena Forsberg anländer till Idrottsgalan den 25 januari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

Men trots att hon dominerade skidskyttesporten under så många år runt millennieskiftet så var karriären inte alltid fylld av glädje och hurrarop från svenskar. 55-åringen öppnar nu upp om hennes värsta tid som idrottare och hatet som hon fick utstå.

LÄS MER: Ikonen Magdalena Forsbergs öppenhjärtiga ord om Stina Nilsson – efter stora kritiken: ”Stina har inte…”

Svenskarnas hat

Det var under vinter-OS 1998 i Nagano som allt gick fel för stora guldhoppet Magdalena Forsberg. Hon åkte till Japan som given favorit men hämmades av ångest och negativa tankar som ledde till ren besvikelse i loppen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Magdalena Forsberg, skidskytte
220204 Magdalena Forsberg i Discoverys OS-studio inför en sändning under OS den 4 februari 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0240

En bedrövad Forsberg fick lämna mästerskapet utan en enda OS-medalj och helt förkrossad. När hon sedan kom hem till Sverige igen möttes skidskyttestjärnan av en hatstorm från arga svenskar.
– Jag fick hatbrev hem. ”Du är så dålig, bränn skidorna och lägg undan bössan”. Jag blev landsförrädare, folk hade räknat med att jag skulle åka och hämta medaljerna vilket jag inte gjorde, det gör man aldrig, berättar Magdalena i podcasten ”Vägen till toppen”.

LÄS MER: Skidikonen Magdalena Forsberg gör det förbjudna när hon avslöjar sitt favoritlag i hockey: ”Har hjärtat där”

Magdas revansch

Magdalena Forsberg skulle sedan få revansch genom att vinna ytterligare fyra VM-guld i karriären och ta två efterlängtade OS-medaljer i form av dubbla brons under vinter-OS 2002 i Salt Lake City. Därefter valde hon att lägga skidorna och geväret på den berömda hyllan 2002.

Under intervjun lyfter 55-årige legendaren även fram den viktigaste personen för hennes karriär, nämligen ikoniske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler. Han var vid hennes sida under all framgång.
– Jag kommer så väl ihåg hur han frågade vad jag hade för mål och jag sa att jag ville bli världsmästare, då så sa han bara: ”Det är bra, det ska vi fixa. Följ min plan så tar jag ansvar för dina resultat”, berättar Forsberg i podden.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!