Linn Svahn avslöjar det enda hon vägrar att göra efter att ha vunnit ett lopp – hyllas av tv-profilen Johanna Ojala: ”Modigt”

Linn Svahn är tillbaka i världstoppen återigen.
Hon har alltid gått sin egen väg i karriären och inspirerar så många.
Och det finns en sak som hon vägrar att göra efter att ha vunnit ett lopp.

Efter några tuffa år är Linn Svahn tillbaka på allvar igen. Hon har tagit sig igenom två år av skador, operationer och rehabilitering för att ta sig till världstoppen igen och nu åker hon skidor som aldrig förr.

Svahns storsuccé

Svenskan har radat upp segrar på världscupen senaste månaderna och leder sprintcupen inför säsongsavslutningen, samt ligger på en andraplats i den totala världscupställningen. Svahn är känd för sin stora vinnarskalle och kompromisslösa attityd i alla lägen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
231023 Linn Svahn, skidor, poserar för ett porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 23 oktober 2023 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0483

Hon har sina principer och vägrar att vika ned sig, vilket har varit hennes stil genom hela skidkarriären. Ända sedan det stora genombrottet som 20-åring när hon överraskade hela skidvärlden med sin fantastiska talang och unika personlighet.

Linn vägrar det

Redan i ung ålder satte hon ned foten ordentligt och vägrade göra som konkurrenterna när segrar på damsidan vanligtvis firades med ett hopp framför fotograferna. Men ända sedan genombrottet har Linn Svahn vägrat hoppa för att fira en världscupseger.
– Jag ser ingen vits med att hoppa. De får gärna hoppa bredvid mig, men jag hoppar på en studsmatta och inte i målområdet, där låter jag gärna mina ben få vila lite, sa hon ifrån redan 2021.
– Jag tycker det är väldigt förlegat att det bara är damer som ska hoppa och inte herrar. Att det är en sådan tradition tycker jag är trist. Men vill man hoppa får man göra det, men jag tycker inte man ska behöva hoppa på kommando bara för att man är kvinna. Det tycker jag är trist.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240103 Kristine Stavås Skistad of Norway, Linn Svahn of Sweden and Jessie Diggins of United States celebrate after women’s sprint final during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0824

Svahn inspirerade många med sina ord och nuförtiden ser man mer sällan att de kvinnliga skidåkarna firar med skutt efter loppen, bara för att få till roliga segerbilder på fotografernas begäran. Svenskans ställningstagande hyllas stort av tv-profilen Johanna Ojala.
– Jag frågade henne (Linn) och hon sa: ”Vem är det som bestämmer att det är på det här viset? Vem har skapat kulturen? Vi ser aldrig de manliga vinnarna hoppa. De får stå på det här sättet”, berättar Viaplay-programledaren.
– Hon är tydlig med att alla får göra som de vill, men att hon står och vill vila benen. Det här är också normbrytande. Hon bryter väldigt många normer och jag tycker det är så uppfriskande. Ebba Andersson har varit inne på samma sak. Det är starkt, jag gillar det. Modigt.

LÄS MER: Linn Svahn och Charlotte Kalla avslöjar vad de egentligen tycker om SVT-programmet Vinterstudion: ”Det kan inte bli…”

Även norska TV2-experten Petter Soleng Skinstad berömde Svahn för att ta strid mot allt hoppande på damsidan.
– Det är väldigt bra att någon gör ett uppror mot det här. Det står manliga fotografer och ber damåkarna att hoppa, men de ber inte herråkarna att göra samma sak, säger han till norska tv-kanalen.
– Man ska inte tvingas hoppa för att man är kvinna. Det är löjligt att se på.

Vad tycker du om Linn Svahns stora ställningstagande? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev