Lina Andersson tog sina sista stavtag och försvann – så lever den svenska OS-guldmedaljören i dag

Lina Andersson tog sina sista stavtag och försvann – så lever den svenska OS-guldmedaljören i dag

Lina Andersson tog sensationellt OS-guld i lagsprint 2006.
Och avslutade karriären redan som 30-åring.
Så lever hon i dag.

Lina Andersson var ett återkommande inslag i världstoppen under flera säsonger på 00-talet. Svenskan från norra Lappland slog igenom under junior-VM 1999 med en förstaplacering i Saalfelden 1999, och skulle bara några år senare ta ett sensationellt OS-guld.

Chockade alla

Lina Andersson åkte till OS i Turin 2006 med flera toppnoteringar i världscupen i ryggen. Samma säsong hade hon två stycken pallplaceringar i sprint, men trots det var inte förväntningar skyhöga på svenskan i Italien.

I den individuella sprinten stod Lina Andersson för en bra prolog, och slutade trea. Men sedan tog det stopp. I den femte kvartsfinalen fick svenskan tacka för visat intresse, och slogs ut.

090216 Skidor, VM: Lina Andersson, Sverige. © Bildbyrån

Men svenskan skulle få en ny chans att visa sina sprintkvalitéer. Tillsammans med Anna Dahlberg (nu Olsson) representerade hon Sverige i damernas lagsprint. Olsson hade presterat snäppet bättre än Andersson i den individuella sprinten, och tog sig till semifinal men där hon olyckligtvis slutade sist i sitt heat. Därför var inte förväntningarna stora på den svenska duon, men då hände något.

Makalösa OS-bragden

Det blev en riktig svensk OS-bragd. Mot alla odds stod Lina Andersson och Anna Olsson för en sensationell prestation. De krossade allt motstånd och tog Sveriges enda OS-guld i damernas längdskidåkning.

Monsterinsatsen gav Lina Andersson ordentligt med bränsle de kommande åren, där hon fortsatte att leverera i längdspåren. Det blev nya toppnoteringar i världscupen, samt ett brons och ett silver i VM i Liberec 2009.

081220 Skidor, dam, Världscupen, sprint: Lina Andersson, Sverige. © Bildbyrån

Kort därefter meddelade Lina Andersson att karriären nått sitt slut. I april 2011 berättade 30-åringen att hon inte längre kommer fortsätta sin elitsatsning inom längdåkning, och menade att andra saker i livet väntade.

Sedan dess har hon bland annat arbetat som Miljöstrateg på Gällivare kommun, men hon till sist en väg tillbaka till skidåkningen. I dag är 42-åringen tränare på skidgymnasiet i Gällivare.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek kastade upp geväret på ryggen och stakade iväg – så lever den svenska OS-guldhjälten idag

Få våra nyhetsbrev!