Legendaren Torgny Mogren akut sjuk mitt under skid-VM – har nu opererat hjärtat: ”Allt kändes jobbigt”

Torgny Mogren insjuknade under längd-VM.
Nu har han opererat hjärtat.
– När det gäller hjärta och lungor så blir man orolig efteråt och tycker allt känns rätt jobbig, säger han.

Det var mitt under skid-VM som legendaren Torgny Mogren började känna sig sjuk. Mogren är numera expertkommentator för Radiosporten, och till en början trodde han att febern var covid-19, men testsvaret var negativt och han fortsatte att jobba hemifrån.

”Orkade knappt röra mig”

Men det blev bara värre och värre, berättar han.

– Jag kände på söndag kväll att det här är inte bra. Det gjorde ont i lungorna och var alla möjliga konstiga signaler. Jag var tungandad och orkade knappt röra mig, säger han till Aftonbladet.

Torgny Mogren, skidlandslaget
150225 Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Det visade sig att en hjärtklaff hade säckat ihop på Mogren, och han tvingades till operation en vecka senare.

– Det var ett rejält ingrepp och när det gäller hjärta och lungor så blir man orolig efteråt och tycker allt känns rätt jobbigt. Men det är efter omständigheterna bra nu. Sista två, tre dagarna har det lossnat rejält, säger han.

”Är mystiskt”

Mogren berättar att han i dag mår bra, och att hans enda oro är att dra på sig covid-19 i samband med rehabiliteringen. Han slår dock fast att han bara kommer att vara hemma för att hålla sig frisk.

– Jag har aldrig haft några hjärtproblem tidigare. Det är mystiskt, jag vet faktiskt inte vad det kan bero på. Kanske är det något som med åren värkt fram, säger han.

150225 Dag Malmqvist och Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Torgny Morgren är en av svensk längdskidåknings allra största. Under den aktiva karriären blev det hela fyra VM-guld, varav två individuella, tre VM-silver och två VM-brons. Han var dessutom en del av det stafettlag som vann OS-guld i Calgary 1988.

LÄS MER: Skidskytte-stjärnornas stora kritik inför OS – rasar efter arrangörens oväntade beslut: ”Kommer bli så besviken”

Få våra nyhetsbrev!