Legendaren Ingemar Stenmarks jätteilska mot dagens idrottsföräldrar: ”Det är helt åt skogen”

Ingemar Stenmark avskyr idrottsföräldrar som hetsar sina barn.
En av Sveriges största idrottare genom tiderna sätter nu ned foten rejält.
– Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn, säger han till DN.

Han är en av svensk idrotts absolut största genom tiderna och en av världens främsta skidåkare någonsin. Ingemar Stenmark vann otroliga 2 OS-guld, 3 VM och hela 86 världscupsegrar under den framgångsrika karriären.

Ikonen Stenmark

”Stenis” tilldelades Bragdguldet två gånger och utsågs i en SIFO-undersökning av svenska folket 1999 till hela 1900-talets främsta svenska idrottsman. I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar 64-åringen nu om karriären och stoltheten över att hela Sverige ”stannade upp” när han körde i backen.
– När du berättar en sådan grej får det mig att känna en viss stolthet. Att jag berört folk. Folk kan komma och tacka för underhållningen även i dag för det man gjorde för 30 år sen. Det ger mig mer än att tänka på segrarna, säger Stenmark i intervjun.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

Stenmark erkänner även att drivkraften under karriären var att han älskade att tävla och han gillar inte när det är pengarna som ska vara drivkraften. Han går även hårt åt idrottsföräldrar som pressar sina barn alldeles för mycket.

Stenmarks ilska

Legendaren riktar faktiskt en tydlig ilska åt idrottsföräldrar nuförtiden och hur det har förändrats drastiskt jämfört med hans barndom.
– Det är nog mer föräldrarna som styrs av pengarna än barnen gör. Det är helt åt skogen att de håller på och pressar sina barn. Vi hade aldrig något sådant, säger Stenmark till DN.

Ingemar Stenmark, skidor
180213 Ingemar Stenmark under en pressträff med de tävlande i jubileumssäsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2018 i Stockholm. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN / Cop 141

Slalomikonen är oroad över hur mycket det fokuseras på pengar i dagens idrott.
– Jag tror inte de som blir världselit i dag styrs av pengar i början. När de är unga tror jag det är mer passionen till sporten som driver. Sen om du tar arenaidrotter, så om inte idrottsmännen får pengarna, får någon annan dem. Klubben och ägarna blir rika, säger han till tidningen.

Ingemar Stenmark fyller i mars 65 år och blir officiellt ”pensionär”.

LÄS MER: Therese Johaugs uppriktiga ord om Charlotte Kalla – efter hennes omtalade fiasko: ”Tyckte synd om henne”

Få våra nyhetsbrev!