Längdstjärnan Maja Dahlqvists nya ord – om uppbrottet med Sverige: ”Det är inte samma sport nu”

Maja Dahlqvist har lämnat Sveriges träningsgrupp.
Nu berättar stjärnan på nytt om beslutet.

– Det är inte samma sport nu, säger hon.

Sverige har den senaste tiden blivit enormt bortskämda med duktiga längdåkare på damsidan. Det svenska landslaget är hela världens bästa sprintlag, och en som gett Sverige ryktet är bland andra Maja Dahlqvist.

Lämnade landslaget

Svenskan var helt dominant under inledningen av förra säsongen och vann flera raka världscupstävlingar. Hon reste senare under tävlingsåret hem från OS i Peking med tre medaljer, och som grädde på moset vann hon den totala sprintcupen.

211203 Maja Dahlqvist of Sweden (first place) after the Women’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Till nästa säsong har flera av Sveriges främsta längdåkare valt att hoppa av landslaget och i stället göra en egen satsning mot VM 2023. Maja Dahlqvist är en som har tagit det beslutet. Även Linn Svahn och Frida Karlsson kommer att träna på egen hand – och Dahlqvist tror nu att det kan bli en trend att allt fler kör själva.

– Det är inte samma skidsport nu som för fem år sedan. Utvecklingen går framåt och man måste följa utvecklingen. Vi tränar inte exakt samma som vi gjorde för fem år sedan, säger hon till TT.

”Känner mig inte som Judas”

Beslutet att lämna landslaget har väckt många reaktioner. Maja Dahlqvist menar däremot att de som varit närmast henne har varit förstående till beslutet.

– Jag känner mig inte som Judas. Gruppen är super. Både tjejer och killar. Det jag nu känner mest är mot alla yngre skidåkare. Jag har alltid drömt om att vara med i A-laget. Det strävar man mot. Så är det nu tre personer som inte är med i år.

220131 Maja Dahlqvist of Sweden during a women’s cross-country skiing training session ahead of the 2022 Winter Olympics on January 31, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Hon fortsätter:

– Om jag ska åka i väg och vara med laget så tycker jag att man ska göra saker bättre och optimera saker. Jag vill åka i väg och känna att här utvecklas jag till hundra procent som skidåkare och inte bara vara på ett läger för att det är kul. Det ska ge mig något.

LÄS MER: SHL-toppklubbens tunga värvningsbesked – plockar in NHL-meriterad forwardsstjärna: ”Väldigt glad”