Landslagets tydliga besked – nobbar Stina Nilsson helt trots stora framgången: ”Man måste lära sig det”

Stina Nilsson fortsätter att utvecklas som skidskytt.
Men hon är fortfarande inte aktuell för världscupen.
– Det är inte bara att ta på sig vapnet och åka fort, säger Johannes Lukas.

Snart ett år har gått sedan Stina Nilsson chockade idrotts-Sverige med beskedet att hon lämnar längdskidåkningen bakom sig för en ny satsning på skidskytte i stället. Många räknade med att Nilsson skulle göra succé i sin nya sport, framför allt åkmässigt – men inledningsvis så hade svenskstjärnan det tufft.

Nobbas helt

Nilsson har som väntat varit rejält upp och ner i skjutvallen, men hade under sina första tävlingar i IBU-cupen – nivån under världscupen – även det svårt åkmässigt och var långt ner i resultatlistorna. Men den senaste tiden har hon tagit stora kliv framåt, framför allt åkmässigt, och har nu under flera tävlingar i rad varit bland de snabbaste i spåren. Hon har dessutom varit så högt upp som åtta individuellt, och fick även ta sin första pallplats då Sverige kom tvåa i en stafett.

Stina Nilsson, skidskytte
210212 In this handout photo from the International Biathlon Union Stina Nilsson of Sweden is seen during IBU Cup Biathlon training, in Brezno-Osrblie. Foto: Stancik / IBU / Handout / BILDBYRÅN

En del experter har trott att Nilsson, tack vare de fina resultaten, kommer få chansen i världscupen nu, särskilt med tanke på att VM precis varit, men nu kommer beskedet att hon nobbas.

– Det finns tre världscuper kvar och det är svårt att säga vad som händer om två-tre veckor men just nu är hon inte aktuell för världscupen. Hon ska fokusera vidare på IBU-cupen och tävla mycket, säger skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas till SVT.

”Har försökt förklara det”

Lukas är imponerad över Nilssons snabba utveckling, men menar att hon inte riktigt är framme ännu.

– Det känns som att hon klarar av det bättre och bättre nu. Självklart är det fortfarande någon bom för mycket för att få ett toppresultat men vi är i alla fall nöjda med hennes framgång. Hon är på väg men hon behöver fortfarande mycket mer tid, säger han.

Stina Nilsson, skidskytte
201220 Lima SKG:s Stina Nilsson efter skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 20 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0055

Och ännu en gång så påminner Lukas allmänheten om vilken skillnad det är mellan de båda sporterna. Nilssons tränare har flera gånger under de senaste året lyft fram just detta.

– Vi har försökt förklara för alla hela tiden att det är en annan idrott. Det är inte bara att ta på sig vapnet och åka fort. Man måste lära sig lite hur man ska åka, vilken plan man har ute i spåret och att man är lugn på vallen.

LÄS MER: Nya beskedet efter stora kritiken – tvingas göra drastisk förändring med bara en dag kvar till skid-VM

Få våra nyhetsbrev!