Landslagets oväntade besked – går rakt emot stjärnornas vilja(!) trots stora kritiken: ”Är inte viktigt”

Kritiken har varit stor.
Men skidchefen Daniel Fåhraeus prioriterar inte lika distanser mellan herrar och damer.
– Är det viktiga att alla åker lika långt? Jag personligen tycker inte det, säger han till SVT.

Skidskyttet lyfts ofta som ett föredöme när det kommer till jämlikhet. Där tävlar herrar och damerna ofta i lika långa distanser, prispengarna är mer jämna än de flesta sporter och dessutom så tävlar man ofta ihop i mixedstafetter. Riktigt så ligger det inte till inom längdskidåkningen.

Går emot åkarna

De senaste åren har en stor debatt blossat upp inom sporten, där flera av sportens största stjärnor reagerat kraftigt på att damerna inte åker lika långt som herrarna. När det är skiathlon åker damerna, till exempel, bara 15 kilometer, medan herrarna åker 30 kilometer. Och så är ju damernas längsta distans tremilen, samtidigt som herrarna har femmilen.

Under säsongen har flera svenska stjärnor lyft kritik mot det, och manat på förändring.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som vi i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande. Det är bra om frågan kommer högre upp till dem som bestämmer inom Fis, har Frida Karlsson sagt.

Även Linn Svahn var kritisk:

– Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Men inom det svenska landslaget tycks frågan inte lika viktig. Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus är även representant i Fis längdkommitté, och menar att Sverige inte har någon officiell hållning till det hela.

– Vi har ingen officiell hållning utåt. Om du frågar mig om min personliga åsikt så har vi en jämställd sport i jämförelse med många andra. Vi har kommit väldigt långt, säger han till SVT, och fortsätter:

– Vi måste tänka mer än bara aspekten om vi ska åka lika långt eller inte. Är det viktiga att alla åker lika långt? Jag personligen tycker inte det. Det viktiga är att tävlingarna också blir rättvisa och spännande.

”Allt beror på det”

Han menar snarare att tävlingarna skulle bli än mer ojämna om distanserna ökade.

– Det är viktigt att både beakta vad som är viktigt för sporten och vad som är viktigt för åkarna. Att lyssna in åkarna och värdera för- och nackdelar. Sedan får vi se vad arbetsgruppen kommer fram till, säger han.

Frida Karlsson, skidor
201219 Frida Karlsson efter en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Som en del av Fis längdkommitté har Fåhraeus bra insyn i organisationens arbete, men han hänvisar till en arbetsgrupp som jobbar med en utredning kring frågan.

– Min bedömning är att detta inte är en prioriterad fråga, däremot kommer det upp på bordet. Allt beror helt på hur den arbetsgruppen jobbar med det, säger han.

LÄS MER: KLART: Viasats besked inför skidsäsongen – så mycket reklam blir det under sändningarna: ”Vi kommer att…”

Få våra nyhetsbrev!