Landslagets krisdrag för Ebba Andersson – agerar nu efter Frida Karlsson avhopp: ”En bra nivå för henne”

Frida Karlsson har lämnat träningsgruppen.
Då tvingas landslaget agera för att ge Ebba Andersson tillräcklig utmaning.
– Det har varit jättebra för henne, säger tränaren Stefan Thomson.

En ny skidsäsong närmar sig med stormsteg, men för det svenska landslaget är det inte som det brukar. Vanligtvis brukar landets allra bästa åkare vara med, men den här sommaren har alla stjärnor fått tävla utan Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn. Och det är inte vilka tapp som helst.

Landslagets krisdrag

Stjärntrion har valt att lämna landslagets träningsgrupp för en egen satsning, och det märks under träningarna. Frida Karlsson är en av världens bästa distansåkare, och Maja Dahlqvist och Linn Svahn tillhör båda den absoluta världseliten inom sprint. Och därmed så tappar stjärnorna som är kvar i landslaget sparring.

211121 Frida Karlsson efter skidloppet över 10km fristil den 21 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men landslaget har agerat. Ebba Andersson är ofta med och utmanar i världscupen när det kommer till distans, men utan Frida Karlsson kan det vara tomt på utmaning under träningar. Lösningen: Att träna med herrlandslaget.

– Vissa pass hakar hon på killarna. Det har varit jättebra. Några till gör det, men det är främst Ebba på de längre passen. Det är en bra nivå för henne att vara med där, säger Stefan Thomson till Aftonbladet.

LÄS MER: Norska stjärnorna i chock efter Therese Johaugs nya monsternotering – slaktade alla: ”Bäst tränad i världen”

”Går miste om det”

Ebba Andersson menar att det märks på träningarna att det är en del stjärnor som är borta.

– Det är tre starka tjejer som man märker saknas på träning. Det är väldigt hög nivå som de skulle kunna bidra med. Samtidigt är det fortsatt många starka tjejer här och det jag känner är att vi har haft god stämning på de samlingar vi varit på, säger hon.

220103 Ebba Andersson of Sweden is interviewed after competing in women’s 10 km mass start on January 3, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Särskilt stort är alltså tomrummet efter Frida Karlsson. Bakom Frida och Ebba Andersson är gapet stort, men Ebba deppar inte ihop.

– Såklart blir det så att man går miste om en stark tjej som är lik sin egen åkarprofil. Man går miste om att träna med just henne. Jag får utgå från min situation och gör det så bra som jag kan trots att hon är på hemmaplan, säger Ebba Andersson.

LÄS MER: Norska storstjärnan öppnar upp om stora mardrömmen – drabbades av ovanlig sjukdom: ”Tar små steg framåt”