Landslaget slår tillbaka mot SVT-experten – efter utspelet om Kallas OS-chanser: "Det gäller inte…"

Landslaget slår tillbaka mot SVT-experten – efter utspelet om Kallas OS-chanser: ”Det gäller inte…”

Charlotte Kalla tog ingen topplacering i tio kilometer klassikt.
Då dömde SVT-experten Mathias Fredriksson ut veteranens OS-chanser. Nu slår landslaget tillbaka.
– Det kravet gäller inte längre, säger Stefan Thomson.

En plats i den svenska damtruppen ligger öppen till OS i Kina. Det stod klart efter att Anna Dyvik tilldelades en biljett under torsdagsförmiddagen. Och den kommer inte att gå till Johanna Hagström, som nobbades från spelen.

Klar favorit

Det är alltså Charlotte Kalla och Moa Lundgren som gör upp om den sista trupplatsen, där den förstnämnde är klar favorit att göra den till sin.
Men efter gårdagens tio kilometer klassiskt i Tour de Ski menade Mathias Fredriksson att 34-åringens OS-chanser ser mörka ut.

Experten sa att Charlotte Kalla behöver slå sig in i topp åtta under touren för att bevisa för landslaget att hon har i OS att göra.

211230 Charlotte Kalla of Sweden at a training session during Tour de Ski on December 30, 2021 in Obersdorf. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Ett krav från SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, hävdade Mathias Fredriksson. Men det slår damtränaren Stefan Thomson hål på.
Den stora anledningen är att SOK gett godkännande till ett stafettlag på damsidan, då blir det andra spelregler.

– Så är det. Det är ett stafettlag som ska bli uttaget. Så det kravet gäller inte, säger han till SportExpressen.

Det behöver Kalla göra

Den svenske skiddrottningen hamnade på en 22:a plats under onsdagens lopp. Inte direkt ett styrkebesked, men om något ett tecken på att formen kanske är på väg tillbaka. Också till Kallas fördel var att ingen icke OS-uttagen svensk slutade före henne.

– Det viktiga är att det börjar synas att formen är på väg, och så klart bör ju resultaten börja komma upp runt topp tio. Det tror jag framför allt Charlotte själv vill se, säger Thomson.

191122 Sveriges damtränare Stefan Thomson intervjuas efter skidloppet över 15 km fristil vid Gällivarepremiären den 22 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Charlotte Kalla var inte helnöjd med sin prestationen. Men kunde i alla fall vara glad över åt något:

– Det var i alla fall ett fall framåt, sa 34-åringen när hon svarade på medias frågor efter loppet.

Tour de Ski åker vidare till Tyskland där tio kilometer fristil väntar på nyårsafton – och sedan sprint för att inleda det nya året.

LÄS MER: Frida Karlssons plötsliga besked – öppnar för att avbryta(!) Tour de Ski efter tuffa starten: ”Vi får se…”


Få våra nyhetsbrev!