Kungen stod kvar till sista åkare var i mål – när nästan hela publiken hade gått hem

Det var inte många i publiken kvar när de sista åkarna gick i mål under måndagens kombinationsslalom under alpina-VM i Åre.
Men en av dem som stannade för att hedra samtliga var kung Carl XVI Gustaf.
Nu hyllas han stort av Anja Pärson för sin fina gest.

Den svenska kungafamiljen har varit på plats under VM-tävlingarna i Åre.

I helgen syntes prinsessan Estelle heja på de aplina åkarna med svenska flaggor i händerna och på kinderna samtidigt som även kronprinsessparet och kungaparet varit på plats.

Kungaparet på plats på alpina-VM

Tillsammans med Anja Pärson såg kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia herrarnas alpina kombination under måndagen.

Tävlingen tog en bra stund och innehöll flera pauser, men Pärson och kungaparet använde tiden till att fika och prata.

I och med att tävlingen höll på så pass länge, samtidigt som de främsta åkarna redan hade kört sitt lopp, var det många i publiken som valde att lämna innan tävlingen var slut.

”Det var så otroligt fint av honom”

Men det var ingenting kungen tänkte göra, utan stod kvar för att stötta samtliga åkare.

Anja Pärson valde att hylla kungen för sitt fina agerande.
– Vår majestät stod kvar hela tävlingen i går och väntade och kollade in alla åkare. Han är lite lätt förkyld och hostade, men han skulle stå kvar och se och hedra alla. Det var otroligt fint av honom, säger Anja Pärson till Sportbladet och fortsätter:
– Det var 90 procent som inte stod kvar. Det irriterade honom, han vill att alla ska vara där och engagera sig. Han är otroligt engagerad och det är jätteviktigt för alla idrottare tror jag.

”Han hade jättekul”

Felix Monsén blev bäste svensk i kombinationstävlingen och slutade på tiondeplats. Alexander Köll, som framför allt har sina styrkor i störtloppsmomentet slutade 21:a.

De svenska åkarna fick chansen att prata med kungaparet i och med tävlingarna, en pratstund som alla uppskattade.
– Vi snackade lite om skidåkning. Vi fick till och med en hälsningsvideo innan dagens åk av kungen. Han sa att han hade jättekul och det var otroligt motiverande, säger Alexander Köll, som också har förhoppningar om att kungen ska gilla störtlopp lite mer än Vasaloppet, sa Köll då till Sportbladet.

Kungen – en stammis på mästerskap

Kungen och drottning Silvia har en lång historia av att besöka stora mästerskap. I februari förra året, under OS i Pyeongchang, fanns kungaparet på plats för att bland annat stötta de svenska curlingdamerna, skidlandslaget och skidskyttarna.

Kungen tillsammans med det svenska damlandslaget efter OS-guldet i curling. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Under OS i Rio såg kungaparet bland annat kanottävlingar och simtävlingar.

”De blev stärkta av det”

Senast i söndags, innan herrarnas störtlopp under alpina-VM, valde han att peppa de svenska åkarna.
– Ni ska tycka att det här är jättekul för det gör vi, sa kungen till åkarna enligt Expressen.

Alpinchefen Tommy Eliason Winter uppskattade kungens fina gest till de svenska åkarna.
– Jag tror de blev stärkta av det, att kungen lämnade en kort rapport till dem, säger den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

160819 Sveriges Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf på läktaren under kanottävlingarna meter den 19 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Under tisdagseftermiddagen är det dags för de svenska teknikåkarna att premiärköra i alpina-VM. I lagtävlingen ställer Sverige upp med Frida Hansdotter och Anna Swenn Larsson på damsidan samtidigt som Mattias Hargin kör tillsammans med André Myhrer i herrtävlingen.

Förhoppningsvis får kungen jubla ytterligare då.

Dela artiklen för att hylla kungaparets fina gest!

LÄS MER: Ingemar Stenmark kritisk – vill ha bort svenska succéknepet

VM i Åre 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);