Knallen: Norska storstjärnan avslutar skidkarriären – för helt ny satsning(!): ”Jag är sån idiot”

Han är en av norsk skidsports mest framgångsrika senaste åren.
Nu väljer Martin Johnsrud Sundby att avsluta skidkarriären – för en helt ny satsning.
– En sån idiot är jag, säger han till NRK.

2 OS-guld, 2 OS-silver, 1 OS-brons, 4 VM-guld, 3 VM-silver och 2 VM-brons har det blivit under Martins Johnsrud Sundbys framgångsrika karriär. Norrmannen vann dessutom både Tour de Ski och den totala världscupen säsongens 2013/14.

Sundby slutar

Men senaste två säsongerna har det inte gått att känna igen norske storstjärna i spåret. På grund av återkommande ryggproblem har 36-åringen har det inte blivit en enda världscupseger och senaste VM slutade medaljlös för Sundby.

Martin Johnsrud Sundby, skidor
191207 Martin Johnsrud Sundby of Norway after the men’s skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on December 7, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu avslöjar norrmannen att skidkarriären är över. Han berättar för norska NRK att redan före skid-VM i Oberstdorf bestämde han sig för att lägga skidorna på hyllan.

”En sån idiot”

När han sedan bara var 20 sekunder från en VM-medalj i 15 km fritt blev ändå beslutet svårare än väntat för honom.
– Det ska inte till mer än så. En sån idiot är jag. Det kändes extremt inspirerande, trots året jag haft. Det var inte långt ifrån en pallplats på VM. Men samtidigt kan jag inte glömma allt som hänt det senaste året, säger han till NRK.

Martin Johnsrud Sundby, skidor
180211 Martin Johnsrud Sundby, Silver, Simen Hegstad Krüger, Gold and Hans Christer Holund, Bronze, of Norway, celebrates with the medals at the medal ceremony for the Men’s Skiathlon during day two of the 2018 Winter Olympics on February 11, 2018 in Pyeongchang. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160153

Sundby erkänner att en ny satsning mot OS kommande säsong innebär för mycket med höghöjdsträning och att pressa sin kropp ytterligare blir för mycket för både han och familjen. Men 36-åringen kommer inte att lämna skidåkningen helt och hållet.

Ny satsning

Han överväger redan att göra som många andra gamla längdskidåkare och gå över till en satsning på långlopp istället.
– Nu får jag möjligheten att rikta in mig på något helt nytt under en längre period. Målet är att kunna hålla motivationen uppe med träningen och att hitta nya sätt att träna på. Och jag tror verkligen inte att jag bara kan förvänta mig att komma in och konkurrera med de som tillhört långloppscirkusen en längre tid, säger Sundby i intervjun.
– Det blir en lite annan väg nu, om jag ska köra långlopp. Då handlar det inte längre om att jag ska ta medaljer och bra placeringar. Jag kör loppen för att jag ska prestera så bra som möjligt där, så det kommer bli en förändring. Det blir det oavsett.

Därmed sätter en av Norges främsta längdskidåkare senaste åren punkt för sin karriär. Det blev 12 säsonger på världscupen med sammanlagt 30 segrar och 74 pallplatser för Martin Johnsrud Sundby.

Vad tycker du om Sundbys beslut att avsluta karriären? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Oväntade orden i Norge efter Stina Nilssons stora succédebut: ”Det här betyder att…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!