KLART: De ska försvara Sveriges guld i VM-stafetten – svenska stjärnan petas igen(!)

Flera åkare i superform.
Det var därför högst oklart vem som skulle få den sista platsen i det svenska stafettlaget till torsdagens lopp.
Men nu står det klart att det blir Jonna Sundling som gör Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla sällskap.

Det svenska damlandslaget gick in med stora förväntningar på sig till årets VM – och det har hittills blivit stor succé. I sprinten så blev det dubbla guld för Jonna Sundling – först individuellt där hon var helt överlägsen, men även i sprintstafetten, tillsammans med Maja Dahlqvist, som vann guld i den distansen för två år sedan.

Stor succé

Sveriges två största stjärnor, Frida Karlsson och Ebba Andersson, har även de inlett mästerskapet strålande med två medaljer vardera i de två inledande tävlingarna. Duon har hittills inte kunnat rå på suveräna Therese Johaug, men tycks alltså ändå ha prickat formen precis rätt.

210228 Silver medalist Frida Karlsson of Sweden and bronze medalist Ebba Andersson of Sweden at the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Lägg där till att Charlotte Kalla, som haft en knölig säsong med covid-19 och ryggproblem, gjort några av säsongens bästa tävlingar i de två tävlingarna som varit, då hon varit femma och sexa hittills. Det är med andra ord ett svenskt lag i god form inför torsdagens stafett, där ju Sverige går in som regerande guldmästare efter det stora dramat i Seefeld för två år sedan.

Hon tar sista platsen

Det har varit stora diskussioner och spekulationer om vem som ska få den sista platsen i Sveriges stafettlag. Ebba Andersson och Frida Karlsson var så klart givna inför mästerskapet – och deras status har inte direkt blivit sämre med tanke på medaljsuccén hittills. Charlotte Kalla kom ju från en stökig säsong, men med tanke på hennes framgång hittills var det många som ansåg henne som given också. Det betydde alltså att den sista platsen stod mellan Jonna Sundling – och Linn Svahn.

Svahn har varit den stora giganten inom sprint det senaste året, men inledde mästerskapet dåligt med att inte ens gå till final i sprinttävlingen, och har sedan dess petats i både sprintstafetten och 10 kilometers-loppet.

210227 Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden celebrates after the Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

När Sverige presenterade sitt lag på onsdagseftermiddagen så stod det klart att de tre första, givna fick plats – alltså Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Den sista platsen tilldelades dubbla VM-guldhjälten Jonna Sundling, vilket betyder att Linn Svahn alltså petas igen.

Damernas stafett avgörs på torsdagen, med start klockan 13:15. Då gör Sverige upp med Norge i en ren guldduell som kommer bli högdramatisk.

LÄS MER: Charlotte Kallas sköna svar efter norska utspelet inför stafetten: ”De passar på…”

Få våra nyhetsbrev!