Kaxiga löftet i Norge inför nya säsongen – gör vågat utspel trots tunga tappen: ”Mycket måste klaffa, men...”

Kaxiga löftet i Norge inför nya säsongen – gör vågat utspel trots tunga tappen: ”Mycket måste klaffa, men…”

Fiasko i OS-stafetten och ingen Therese Johaug.
Trots det satsar det norska skidlandslaget skyhögt.
– Det är mycket som ska klaffa, säger tränaren Sjur Ole Svarstad.

Norges skidlandslag befinner sig i en någorlunda oklar situation just nu. Redan under vintern fick landslaget kritik för sin ojämna nivå, och att man började halka efter andra nationer, men då hade man åtminstone Therese Johaug.

Vågade utspelet

Den dominanta norskan vann tre individuella guld under OS, men efter henne var den bästa platsen för Norge under tävlingarna i Kina en åttondeplats i sprint, och 13:e plats i distans. I stafetten, hela OS kanske största höjdpunkt, blev det fiasko med en femteplats. Men trots att formen hos landslaget är på nedgång, och att Johaug och sprintesset Maiken Caspersen Falla nu slutat, är förväntningarna höga.

210304 Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug and Helene Marie Fossesholm of Norway celebrate on the finish line after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Till VG avslöjar skidlandslagets tränarduo att laget satsar på VM-guld i stafett, pallplatser i världscupen och medaljer i VM.

– De har sina individuella målsättningar, och trots att vi tappat några åkare har vi ett starkt lag i stafett och individuella tävlingar på bra dagar. Jag menar att vi ska kämpa om topp-placeringar och pallen, säger Sjur Ole Svarstad.

”Mycket som ska klaffa”

Man är dock medvetna om att man satsar högt jämfört med hur det sett ut på tidigare mästerskap (om man tänker bort Johaug).

– Det är höga målsättningar vi satt utefter tidigare resultat, så det är mycket som ska klaffa. Men det är ett ambitiöst gäng som vill kämpa om pallen. Det är där vi lägger målsättningen, så vi kan hjälpa till så mycket som möjligt, säger Svarstad.

210306 Heidi Weng of Norway celebrates with her silver medal at a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 6, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Åkarna själva tror att det kommer visa åskådare och tvivlare att man är att räkna med.

– Det visar bara vi vet vad vi vill, och att vi vågar satsa. Folk får tycka vad de vill, och vi är vana med att bli pressade. Vi vann stafetten i senaste VM, och blev nedtryckta både före och efter det. 

LÄS MER: Ärliga orden i Norge inför nya skidsäsongen – erkänner nu efter alla blytunga besked: ”Vi har nog aldrig…”