Ärliga orden i Norge inför nya skidsäsongen – erkänner nu efter alla blytunga besked: ”Vi har nog aldrig…”

Flera stjärnor har slutat.
Nu är oron stor i Norge – som erkänner:

– Vi har nog aldrig varit mer underdogs än i år.

I många år har skidpubliken blivit vana vid att se den norska flaggan i topp i samband med längdtävlingar. Åkare som Heidi Weng och framför allt Therese Johaug har fullständigt dominerat scenen, och det är bara i sprint som Sverige haft ett övertag.

Ärliga orden

Men nu väntar en ny, och oviss verklighet. Therese Johaug har avslutat karriären, och sprintesset Maiken Caspersen Falla likaså. Dessutom har Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg kämpat med hälsoproblem. Det är med andra ord stora frågetecken kring formen och hur det egentligen ska gå under vintern.

220305 Therese Johaug of Norway celebrates and cries at the flower ceremony after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 5, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Och det är en verklighet som Norge är väl medvetna om. Så pass att Sjur Ole Svarstad, enligt langrenn.no, nu erkänner:

– Vi har nog aldrig varit mer underdogs än i år. 

Han fortsätter:

– Jag tror och hoppas att många kanske inte har så stora förväntningar på oss i år, att de har mer realistiska förväntningar, säger damtränaren Sjur Ole Svarstad.

Sundlings svar

I Sverige är man dock inte helt säkra på att Norge är uträknade och underdogs. Jonna Sundling menar att det finns bra tillväxt.

– De har det i sig. Man ska aldrig räkna bort dem. Man vet aldrig vem som kommer underifrån. Jag tror absolut de kommer vara med i toppen, säger Jonna Sundling till SVT.

201121 Heidi Weng of Norway after the women’s 10 km classic technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 21, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Jonna Sundling, som framför allt ser fram emot VM i vinter, menar dock att det är svårt att förutse en given förhandsfavorit kommande säsong.

– Det är väldigt öppet nu när Therese inte är med längre. Så det känns som att det kommer att bli lite annat resultat, säger hon.

LÄS MER: Norska storstjärnornas utspel – tvärvänder nu om ryska längdåkare i världscupen: ”Så det måste vara, men…”