Jonna Sundlings skarpa kritik mot skidlandslaget – vill se en tydlig förändring: ”Hade inte tackat nej till det”

Landslaget valde att inte ha något höghöjdsläger.
Fel, tycker Jonna Sundling – som riktar kritik.
– Vi hade inte tackat nej till det, säger sprintstjärnan.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist chockade skidvärlden i våras när man valde att lämna det svenska landslagets träningsgrupp. I vinter kommer duon, som tillhör världens absolut bästa på distans respektive sprint, att tävla i den blågula dressen och för Sverige precis som vanligt, men under försäsongen är skillnaden enorma.

Fick betala själva

Karlsson och Dahlqvist tränar helt på egen hand, och gör precis som de känner för. Samtidigt har det funnits en del kritik mot skidlandslaget för hur saker har skötts under sommaren. Vår kanske största sprintstjärna, Jonna Sundling, har varit tydlig med att hon vill ha läger på hög höjd inför säsongen, men landslaget sa nej. I stället skulle man fokusera på att vara i Sverige, vilket fick Sundling, tillsammans med vännen Emma Ribom, att agera.

211118 Jonna Sundling, Piteå Elit, intervjuas under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Sundling och Ribom valde nämligen att åka till Italien helt på egen hand, betalat ur egen fick, bara för att få några veckor på hög höjd. Ett beslut som Sundling inte ångrar.

– Vi hade det jättefint i Lavazé, det var första gången vi var där på 1800 (meter över havet, reds. anm.). Fint att springa, fint att åka rullskidor, och jag vill verkligen dit igen. Det var en härlig grej att göra när man inte hade något läget under juli månad, säger hon till SVT.

”Hade inte tackat nej till det”

Sundling är dock tydlig i sin kritik mot landslaget. Hon hade velat ha ett arrangerat höghöjdsläger – och vill se förändringar till nästa försäsong.

– Ja, men det hade jag absolut gjort. Sedan så var det ju planerat sedan tidigare att bara vara i Sverige. Så vi visste ju om det här och det var därför vi la in ett eget läger i juli. Men jag gillar ju att träna på hög höjd, vilket Emma också gör, så vi hade ju inte tackat nej till att ha något läget på hög höjd, säger hon.

220313 Jonna Sundling of Sweden competes in cross-country skiing mixed team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 13, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Sundling är dock tacksam att hon hade en nära vän i Emma Ribom med sig på lägret. Duon åkte dit helt utan tränare, då det inte var påkostat av förbundet, men det gick ingen nöd på stjärnorna.

– Det betyder mycket att man tillsammans med en kompis kan åka iväg och träna. Vi hade till exempel ingen tränare med oss, vi skötte oss själva och vi ville nästan inte åka hem därifrån för vi var så hemmastadda.

LÄS MER: Svenska skidskytte-stjärnornas hårda krav – om ryska åkare i världscupen: ”Det skulle känna väldigt konstigt”