Jonna Sundling tvingas nu agera – går rakt emot landslaget efter ovanliga beslutet: ”Betalar för det själv”

Jonna Sundling tvingas nu agera – går rakt emot landslaget efter ovanliga beslutet: ”Betalar för det själv”

Landslaget åker inte på höghöjdsläger.
Fel, tycker Jonna Sundling – som sticker iväg med pengar betalda ur egen ficka.
– De investerar själva i det, säger tränaren Magnus Ingesson.

Det har varit en turbulent vår för skidlandslaget, efter att storstjärnorna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist valt att lämna landslaget, och i stället starta en egen satsning. Sedan tidigare har även Linn Svahn tagit samma beslut, och det blir allt färre stjärnor som fortfarande tränar med landslaget.

Går emot landslaget

Men en som är kvar inom landslaget är Jonna Sundling, världens främsta sprinter, med både OS- och VM-guld i bagaget. Men inte heller hon tycks vara helt nöjd med det nuvarande upplägget. I år har Sverige nämligen valt att inte lägga något läger på hög höjd under försäsongen.

220313 Jonna Sundling of Sweden competes in cross-country skiing mixed team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 13, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Det är inte direkt ett vanligt beslut, då man gjort det i stort sett varenda år under de senaste åren. Men i år behövs det inte, menar ledningen.

– Nu väntar lång period utan mästerskap på hög höjd – och vi ser att vi kan fåbra kvalitet utan att åka på höjd. Det kostar mycket i både energi och pengar, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

”Investerar själva i det”

Byström menar dessutom att åkarna själva önskat färre resdagar och dagar hemifrån. Men alla tycks alltså inte hålla med. Enligt Expressen ska Jonna Sundling och Emma Ribom tyckt att beslutet varit så pass fel att de väljer att åka till Italien på ett eget läger.

– De ser en möjlighet att utvecklas genom att vara på höjd.  De tycker att de får en effekt av det, säger tränaren Magnus Ingesson, som menar att duon gärna hade sett ett annat upplägg.

– Helst hade de väl tyckt att det hade varit bra att vara i Val Senales i oktober som vanligt. Men i år ju landslaget läger i Vålådalen då i stället så det går ju inte

220209 Jonna Sundling of Sweden with her gold medal at the medal ceremony for women’s cross-country skiing sprint during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Och det betyder uppenbarligen så mycket för Sundling och Ribom att duon väljer att betala för resan själva.

– De investerar själva i det. Möjligen kan de få något bidrag från SOK – men det är nog tveksamt.

LÄS MER: Norska stjärnornas helt ärliga ord om lagkamraten – efter profilens blytunga tid: ”Jag tycker synd om henne”