Jonna Sundling på pallen igen i världscupen – slutade tvåa efter jätterysare i Drammen

Jonna Sundling är verkligen i toppform.
I norska Drammen hamnade svenskan på pallen igen efter en riktig rysare i finalen.

Sveriges damer har verkligen dominerat sprinten de senaste säsongerna. Konkurrensen i truppen är mördande och trots att sprinters som Linn Svahn är skadad var det svenska åkare av allra högsta klass som inte nådde hela vägen in i OS-truppen.

Styrkebeskedet direkt

Världscupen i sprint har givetvis var en succé för svensk den del här säsongen. 27-årige Maja Dahlqvist vann fyra raka tävlingar i inledningen av säsongen, och leder den totala världscupen i sprint. Men de senaste tävlingarna har hon fått ordentlig konkurrens. Jonna Sundling föll olyckligt i Sverige-premiären i november och missade de första veckorna av säsongen.

211203 Maja Dahlqvist of Sweden (first place) after the Women’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Men sedan mitten av december har hon varit åter i spåren, och verkligen visat upp en kalasform. Sundling slutade tvåa bakom Dahlqvist i Dresden i mitten av december, och i OS var det Sundling som stod högst upp på pallen i den individuella sprinten. Efter tävlingarna i Peking var det också Jonna Sundling som vann sprinttävlingen i Lahti förra helgen, och duellen svenskorna emellan är superhet.

När världscupstävlingarna sprintade vidare i Drammen under torsdagen tog sig samtliga svenskor, förutom Moa Hansson, enkelt vidare till kvartsfinalerna. Där valde lagkompisarna från Sverige att placera sig i olika heat, och alla svenskor var favoriter att ta sig vidare. Men då föll Johanna Hagström, som var bäst i hela prologen, och blev utslagen.

Jonna Sundling tvåa

Till semifinalerna fanns det tre svenska representanter. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist i det första heatet, och Anna Dyvik i det andra. Den första semifinalen blev en riktig rysare för svensk del. Anamarija Lampic drog genom loppet med svenskorna tätt bakom, och vid upploppet åkte hemmaåkaren Caspersen Falla förbi, och båda svenskorna var utanför topp-två. Men Jonna Sundling kom tillbaka och löste en andraplats, medan Dahlqvist kom fyra och förlita sig på att tiden skulle räcka – vilket den gjorde.

Det andra heatet gick ett par sekunder långsammare, där Anna Dyvik slutade först och halva startfältet i finalen blev svenskt.

220226 Jonna Sundling of Sweden celebrates in the womens’ sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on February 26, 2022 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

I semifinalen tillät Jonna Sundling sig att ligga bakom Lampic – men i finalen åkte hon ut med ett rasande tempo och tog täten direkt. Den enda som orkade hänga på Sundling var Maiken Caspersen Falla, men Sundling såg riktigt stark ut halvvägs in i loppet.

Men på upploppet var Maiken Caspersen Falla strået vassare och besegrade Sundling i spurten. Maja Dahlqvist hamnade strax utanför pallen och slutade fyra, och Anna Dyvik femma.