Jonna Sundlings makalösa kross: Vinner damernas sprint i överlägsen stil – dubbelt svenskt på pallen

Säsongens sista sprinttävling i världscupen.
Då stod Jonna Sundling för en makalös kross och var totalt överlägsen.

Sveriges damer var tippade att ha flera på pallen på hemmasprinten i Falun. Inte konstigt med tanke på de stora framgångarna den här säsongen. Maja Dahlqvist har redan tagit hem sprintcupen, och Jonna Sundling har varit i strålande form sedan OS.

Svenska succén

Hela säsongen har varit en stor framgångssaga där det svenska damlaget har visat att har hela världens bästa sprinters. På pallen i samtliga världscupstävlingar, bortsett från de i Tour de Ski som varken Jonna Sundling eller Maja Dahlqvist deltog i.

220305 Jonna Sundling of Sweden celebrates at the flower ceremony after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 5, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Nivån är ruskigt hög och i tävlingarna i Lahti direkt efter OS-mästerskapet var det hela tre svenskor på pallen. Lika stor succé blev det inte förra helgen i Norge då veteranen Maiken Caspersen Falla prickade in formen på hemmaplan, och vann sin första sprinttävling på flera år.

Trots det trodde många att Jonna Sundling och hennes övriga lagkompisar skulle bräcka norskan. Och den precis nämnda visade ett ordentligt styrkebesked i prologen då hon var hela åtta sekunder före tvåan.

Jonna Sundlings kross

Till kvartsfinalerna fick hon sällskap av sju andra svenskor, och vägen till nya framgångar låg öppen. Förhandsfavoriterna i Sverige tog sig vidare till semifinal, men det blev dramatiskt för cupsegraren Maja Dahlqvist. Hon slutade trea i sitt heat, men eftersom Lotta Udnes Weng blev diskad tog Dahlqvist sig vidare.

Det skulle räcka hela vägen till en final också för Maja Dahlqvist som åkte in som tvåa bakom Julia Kern i sitt semifinalheat.

220209 Maja Dahlqvist of Sweden poses for a portrait with her silver medal after the medal ceremony for women’s cross-country skiing sprint during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Jonna Sundling vann sitt heat, men lagkamraten Johanna Hagström fick ingenting att stämma och slutade sexa, hela tolv sekunder bakom Sundling.

Och svenskan var totalt överlägsen i finalen och var precis som i prologen hela åtta(!) sekunder ned till tvåan. Maja Dahlqvist hade en tuff start, men hittade tillbaka till och åkte in som trea.