Jens Burmans superavslutning på årets VM – gjorde karriärens bästa lopp i femmilen

Damerna har radat upp medaljer.
Men på VM:s sista lopp kom en framgång även på herrsidan.
Jens Burman gjorde en superinsats och blev sexa.
– Han gör sitt livs bästa lopp, säger Anders Blomquist.

Damernas tremil på lördagen blev superdramatisk. Frida Karlsson och Ebba Andersson gjorde upp mot Heidi Weng om silvret och bronset, och efter en spännande avslutning så kunde Frida Karlsson säkra brons, och därmed sin tredje individuella medalj för mästerskapet.

Stora framgången

Damerna har radat upp medaljer det här mästerskapet, men på herrsidan har det – precis som under de senaste säsongerna – varit ont om framgångar. Men i herrarnas stafett så gjorde Sverige en supersinstats och blev fyra. Jens Burman gjorde den allra bästa sträckan då, och efteråt hyllades han stort för sin insats.

Jens Burman, skidor
210223 Jens Burman of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during of the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0075

I dag, när VM avslutades med femmilen, så visade Burman att stafettinsatsen inte var någon tillfällighet. Burman var under hela loppet med i den tätklunga som låg längst fram och drog, men han hade konkurrens av erfarna åkare och stjärnor som Alexander Bolsjunov, Emil Iversen, Ilvo Niskanen och Johannes Hösflot Kläbo.

Stort drama

Med några kilometer kvar av loppet så kom dock ett ryck från norrmännen i ledningen, och då var Jens Burman tvungen att släppa. Svensken kunde se avståndet öka, och orkade inte göra någon attack mot slutet.

210305 Jens Burman of Sweden competes in the Men’s Cross Country Skiing 4×10 Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 5, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0097

Jens Burman gjorde i veckan karriärens bästa VM-lopp då han blev åtta i 15 kilometers-loppet, men slog den prestationen i dag. Jens Burman blev sexa, samtidigt som sprintexperten(!) Johannes Hösflot Kläbo vann tävlingen.

– Han gör sitt livs bästa lopp i ett lopp som han siktat så länge på, berömmer Anders Blomquist efteråt.