Jens Burman går rakt emot stjärnornas önskan – och nobbar efterfrågade tävlingen: ”Det finns tillräckligt…”

Mixedstafett har varit efterfrågat inom längdskidåkningen.
Men Jens Burman håller gärna tävlingen utanför mästerskap.
– Det finns redan tillräckligt med tävlingar, säger han till SVT.

Inom skidskyttet så har mixedstafetter varit med under många år nu, och ända sedan intåget i världscupen och stora mästerskapet så har det blivit en rejäl publikfavorit. Att kvinnor och män tävlar tillsammans och mot varandra hör inte till vanligheterna, men skidskyttet har hyllats för distanserna, som alltid innebär underhållning och dramatik.

Stjärnornas önskan

Och inom längdskidåkningen så har flera profiler höjt rösterna för att införa mixedstafetter även där. Det Svenska skidförbundet har kämpat för att få in det i världscupen, och stjärnor som Frida Karlsson har varit tydlig med vad de tycker.

– Jag tycker att det är väldigt kul när skidskyttarna kör mixedstafett. Och det blir fler nationer som kan vara med och slåss om det. Så det tycker jag är en bra idé, har Karlsson sagt.

211229 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

I helgen är det så till slut dags. Redan under 2020 skulle den första mixedstafetten genomföras i världscupen i längdskidor, men då kom coronapandemin ivägen, och i stället är det dags i helgen, i Falun. Då står både mixedstafett och mixad sprintstafett på schemat, vilket gläder många.

– Jag tänker att det ska bli väldigt kul att äntligen få köra mix, det har varit på kartan tidigare, det är dags, säger Jonna Sundling till SVT.

”Det finns redan…”

Även Jens Burman ser framemot tävlingarna i helgen, men i övrigt är han lite mer försiktig. Han är inte helt övertygad om att det är ett bra alternativ under stora mästerskap.

– Det är väl inget man ska ha alltför ofta, det finns redan tillräckligt med tävlingar på mästerskap, säger han.

220306 Jens Burman of Sweden looks dejected after men’s 50 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 6, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Åkare som Charlotte Kalla väljer att ha en desto mer neutral bild kring tävlingsformen.

– Det är bra att vi får chans att prova, så får man utvärdera sedan om det var en tävlingsform för längdåkning, säger Charlotte Kalla.

LÄS MER: Detaljen som förvånar i Frida Karlssons comeback – nu förklarar landslaget: ”Hon är högt rankad där…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!