Jättekuppen bakom Frida Karlssons mäktiga seger i Holmenkollen – så knäckte hon Johaug: ”Genidrag”

Frida Karlsson bjöd på en riktig uppvisning i Holmenkollen och knäckte Therese Johaug.
Nu avslöjas kuppen bakom den svenska storsuccén.
– Det var ett genidrag av Sverige och en jättetabbe av Norge, säger Therese Johaug till tidningen NRK.

På lördagen gjorde Frida Karlsson det omöjliga. Genom att knäcka självaste Therese Johaug i en spurtduell i Holmenkollen.

Frida Karlsson vann

Trots att svenska 20-åringen föll tidigt i loppet och var över en minut efter norska skiddrottningen så lyckades hon ändå komma ikapp. Och sedan var Frida urstark på upploppet i en heldramatisk duell med Johaug.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200307 Frida Karlsson and Ebba Andersson of Sweden celebrate after women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Efter loppet avslöjades den taktiska kuppen som bäddade för svenska bragden. För mitt i loppet valde Karlsson tillsammans med Ebba Andersson och Charlotte Kalla att byta skidor.

”Jättetabbe av Norge”

Medan Johaug fortsatte med samma skidor som skulle bli ännu mera slitna. Därefter bjöd den blågula trion på en enorm upphämtning där Frida var först i mål, Ebba kom trea och Charlotte tog fjärdeplatsen.
– Jag tror verkligen att det var ett vinnande drag, säger vinnaren Frida Karlsson till SportExpressen.
– Jag, Ebba och Charlotte pratade under loppets gång om att ”vi gör det här, vi byter skidor”. Jag tror att det var ett riktigt genidrag. Det kändes som en riktig lagseger i dag. Vi hade väldigt bra glid och jag och Ebba samarbetade väldigt bra under hela loppet och pratade om att vi skulle hjälpas åt att dra när vi jagade Johaug. Det var en riktig bra svenskdag.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Även experterna håller med om att Sveriges taktiska beslut blev helg avgörande och att Norge gjorde bort sig helt genom att inte byta skidor.
– Det här var ett vinnande drag. Vi såg att deras (svenskornas) skidor gled väldigt bra efter det, säger experten Johanna Ojala i SVT.
– Jag är förvånad att inte alla gör det. Holmenkollen ligger i en stor stad och snön är smutsig. Det är anmärkningsvärt att inte fler byter skidor. Att Sverige gjorde det ser man vilken effekt det fick, säger SVT-kollegan Mathias Fredriksson i sändning.

Therese Johaug var rejält besviken efter att ha blivit slagen på hemmaplan och håller med om att norska landslaget gick bort sig i det uteblivna skidbytet.
– Det var ett genidrag av Sverige och en jättetabbe av Norge, säger Johaug till norska tidningen NRK.
– Vi gick råd av vallateamet om att inte byta skidor. I efterhand så skulle vi ha bytt. Vi gör en blunder på slutet. Vi skulle absolut ha bytt skidor. Det var trist att förlora det här på sista varvet men sådan är sporten, fortsätter Johaug.

LÄS MER: Svenska rivalens arga attack efter skiddramat: ”Hon förstörde allt – hon kan inte åka skidor…”