Jättekritiken i Norge – efter dystra beskedet om Linn Svahn: ”Det är förvånande – varför…”

Linn Svahn missar OS.
Då höjs kritiska röster – i Norge.
– Det är förvånande, säger experten Torgeir Björn.

Det var under onsdagen som nyheten slog ned som en bomb i sport-Sverige. Att Linn Svahn varit skadad med en axel har inte direkt varit någon hemlighet, men det har annonserats att hon varit hoppfull om en start i OS, och att det är en kamp mot klockan för att hinna rehaba färdigt i tid.

Norska kritiken

Men det har bara varit ett spel för galleriet. Sanningen är att Svahn fick reda på, direkt efter att hon opererat axeln i september, fick besked om att hennes dröm om OS är död. Axelskadorna är så pass omfattande att det inte finns någon möjlighet alls att komma till start, och Svahn får i stället ställa in siktet på SM, i april, och sedan även VM, vintern därpå.

Linn Svahn, skidor
201206 Sveriges Linn Svahn under en träningstävling den 6 december 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0029

Svahns axelskada grundar sig i en krasch i februari tidigare i år, och det hämmade henne tydligen även under VM. Det dröjde dock fram till september innan man opererade skadan – någonting som nu kritiseras rejält i Norge. NRK-experten Torgeir Björn ställer sig frågande till den svenska landslagsledningens beslut.

– Hon var tydligt påverkad under VM i Oberstdorf och inte i närheten av att sitt rätta jag. Så det är förvånande att de väntade till september innan det blev operation. Varför kunde man inte göra något efter skidsäsongen? I april hade hon haft fem månader till med rehabilitering, säger han.

”Hade verkligen önskat det”

Sveriges landslagsledning, och läkaren Per ”Pliggen” Andersson, har själv varit självkritisk kring det hela, och hur skadan hanterades.

– Jag hade verkligen önskat att vi inte behövt vänta i sju månader – och jag måste från min sida reflektera om vi borde gjort på något annat sätt. Det är en självklar konsekvens av det här, har Andersson sagt.

Linn Svahn, skidor
210225 Linn Svahn of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0078

Linn Svahn ser dock positivt på tillvaron, och försöker nu vända allt det negativa till någonting positivt.

– Jag ser det som en möjlighet att visa hur stark jag kan bli. Det finns bevis på det tidigare, det är bara att titta på Johaug, alla ryssar och Björgen, som tagit paus och sen kommit tillbaka. Alla har kommit tillbaka starkare, det är en inspiration, säger Svahn till norsk media.

LÄS MER: Linn Svahns stora besvikelse mot egna landslaget – efter mardrömsbeskedet: ”Han har bett om ursäkt”

Få våra nyhetsbrev!