Jätteilskan mot klassiska Vasaloppet – svenskarna rasar nu mot oväntade agerandet i spåren: ”De stod och grät”

Vasaloppet får ta emot hård kritik från flera åkare.
På grund av det oväntade beteendet i skidspåren.
– Jag förstår att man är besviken, säger arrangemangschefen Magnus Locken till SVT.

Klassiska Vasaloppet är i full gång just nu och tusentals svenskar har anmält sig till den tuffa skidutmaningen på 90 kilometer i Dalarna. Men nu har en kraftig kritik väckts till liv mot arrangörens uppmärksammade beteende.

”De stod och grät”

Det var under helgens ”Öppet spår” som flera deltagare blev kraftigt försenade till startskottet på grund av en havererad buss och en parkering i snökaos. Vasaloppet meddelade då att reptiderna skulle komma att justeras på grund av förseningarna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vasaloppet, skidor
230305 Emelie Fleten and Emil Persson celebrate after Vasaloppet on March 5, 2023 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0158

Men ändå var det flertalet åkare som stoppades av repdragningen i Evertsberg, som ligger ungefär halvvägs på loppet.
– Det var flera som stod och grät i Evertsberg, inklusive jag själv. Man såg ju att de kunde åka skidor. Jag tror att de som drog repet i Evertsberg inte hade koll på att vi hade startat en timme senare, där hade nog kommunikationen brustit rejält, säger en deltagare till Aftonbladet och hoppas nu få pengarna tillbaka.

Vasaloppets svar

Vasaloppet beklagar det som har hänt och svarar nu på kritiken från helgen.
– Vi ser ju att det finns en del faktorer som vi behöver titta på. Dels hade vi trafikfrågan där vi har vägbygget som vi gått ut och informerat om, att det kommer ta lite längre tid. Där kanske vi behöver förstärka vår information inför kommande helg. I spåret har vi också haft ett väder som är lite långsammare för de som åker som vi behöver ta i beaktande, säger arrangemangschefen Magnus Locken till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gustav Vasa, Vasaloppet
230305 Gustav Wasa interpreter at the finish of Vasaloppet on March 5, 2023 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0158

Arrangören säger nu att 14 besvikna åkare hört av sig via mejl för att uttrycka sin kritik och kräva tillbaka pengarna för anmälningsavgiften, på grund av att deras lopp avslutades i förtid. Locken förklarar att man faktiskt förlängde reptiden i Evertsberg med 20 minuter extra på grund av förseningarna.
– Vi har gett mer tid. Och det här med reptider är komplext. Det görs en bedömning av en erfaren spårpatrull och vår sjukvård, som tittar på vem som kommer till respektive kontroll och bedömer om de klarar det eller inte, säger arrangemangschefen till tv-kanalen och meddelar att det inte är aktuellt att betala tillbaka några pengar.

Vad tycker du om det här agerandet av Vasaloppet? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Hanna Öberg och Elvira Öberg avslöjar stora oron för succétränaren Johannes Lukas: ”Vi vill inte att han…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev