Jätteilskan mot finske stjärnan Iivo Niskanen – gjorde det förbjudna mitt under tävling(!): ”Är inte acceptabelt”

Iivo Niskanen är en av skidvärldens stora stjärnor.
Men nu är han i blåsväder.
Finländaren anklagades av en konkurrent – för att gjort det förbjudna mitt under tävling.
– Det är inte på något sätt acceptabelt, säger Kalle Parantainen.

Varje gång det vankas ett stort mästerskap inom skidvärlden så är Iivo Niskanen Finlands stora medaljhopp, och det är lätt att förstå varför. Under åren har det blivit hela tre OS-guld och ett VM-guld, och i det senaste vinterspelet så blev det hela tre medaljer, varav ett guld. 

Gjorde det förbjudna

Niskanen har haft en tyngre säsong den här vintern, då han efter pallplatsen i säsongens första tävling varit långt ifrån topplatser. Och nu har stjärnan hamnat i rejält blåsväder, efter en incident i den finska cupen. Det var i söndagens stafett som Niskanen gjorde det helt förbjudna under stafetten.

230305 Iivo Niskanen of Finland competes in the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 5, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

När Niskanen skulle byta spår såg han, av kamerabilderna att döma, ut att sparka åkaren som låg framför honom. Kalle Parantainen var den åkaren, och när han kom i mål ska han enligt egen utsago varit blodig på benet.

– Hans beteende i den situationen var inte på något sätt acceptabelt. Jag märkte senare att jag hade en blodig fläck på tävlingsdräkten, säger Parantainen till finsk media, enligt SVT.

Vägrar nu prata

Iivo Niskanen har dock själv slagit tillbaka mot anklagelserna, i såväl media som sociala medier. Han ska även ha hört av sig till Parantainen, som dock inte svarat.

– Det är olyckligt att han inte velat tala med mig eller svarat då jag kontaktat honom. I offentligheten tycks också hans ord om det som inträffat förändrats ett par gånger, säger Niskanen.

231217 Iivo Niskanen of Finland competes in Men’s Cross Country Skiing 10 km free technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 17, 2023 in Trondheim. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Direkt efter loppet sågs de båda diskutera vilt i målfållan, men Parantainen är inte redo att diskutera det hela vidare.

– Iivo ringde mig men jag ville inte svara. Våra åsikter skiljer sig åt ganska så mycket. Det finns också ögonvittnen men det vill inte Iivo tillstå. En medtävlare såg en spark, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev