Jättehyllningen till Stina Nilsson i Norge – efter stenhårda orden om världscupdebuten

Stina Nilsson gjorde succé i sin världscupdebut.
Nu tokhyllas hon i Norge.
– Imponerande, säger vinnaren Tiril Eckhoff.

Det har varit långt ifrån självklart att Stina Nilsson, under det som är hennes allra första säsong som skidskytt, ska få chansen i världscupen. För bara någon vecka sedan gick landslagstränaren Johannes Lukas ut med ett tydligt besked att Nilsson nog får vänta till nästa vinter till sin chans – men i veckan stod det plötsligt klart att hon får tävla på hemmaplan i Östersund i helgen.

Egna orden

Och på fredagen så åkte Nilsson alltså ut för sin allra första världscuptävling någonsin, detta bara tre dagar till att det är exakt ett år sedan hon bytte sport. Nilsson har under vintern tävlat i IBU-cupen, cupen under världscupen, och har då haft stora problem med skyttet. Men det syntes det ingenting av nu.

Stina Nilsson, skidskytte
210317 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Cup on March 17, 2021 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0033

Nilsson inledde med att skjuta fullt – det som enligt henne själv troligtvis var hennes första nolla i sprint – och hade sedan bara en bom i det stående skyttet. Totalt bara en bom på tio skott, och i mål var Stina Nilsson på en jättefin 24:e plats – före båda systrarna Öberg, till exempel.

– Jag är jättenöjd med hur jag gjorde på vallen! Det är så himla kul att jag tar steg framåt, sen kanske något tillbaks ibland – men sen alltid två framåt. Jag ser så mycket framemot att se filmerna som jämför med mina första tävlingar tävlingar i Idre, och hur jag skjuter nu. Jag tror att jag utvecklats så mycket!, säger Nilsson till SVT efteråt.

Norska hyllningarna

Stina Nilssons framgång gick inte obemärkt förbi i grannlandet Norge. Inför tävlingarna var NRK-experten Ola Lunde rejält kritisk mot att Stina Nilsson fick chansen, och kallade det bland annat för ”oförtjänt”. Efter Nilssons succé så var tongångarna annorlunda.

– Det solklart bästa loppet hon gjort någon gång!, säger Lunde.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Och även Tiril Eckhoff, som vann tävlingen, gladdes åt Nilssons framgång.

– Imponerande! Jag tror att hon kommer bli väldigt, väldigt bra, säger hon.

Få våra nyhetsbrev!