Jättehånet i Norge – efter VM-guldet och svenska jättefloppen: ”De tog fram champagnen – men nu…”

Sverige sexa – samtidigt som Norge vann guld.
Nu tokhånas vi i grannlandet.
– De hade tagit fram champagnen, men de får vänta några år!, säger den förre landslagstränaren Svein Tore Samdal.

Sverige gick in till stafetten som stora guldfavoriter, och de svenska åkarna har varit tydliga med att så bör vara fallet. Frida Karlsson sa inför VM bland annat att Sverige, om man fick, kunde ha två stafettlag på pallen. Under torsdagen så gick även Karlsson ut med en uppmaning till det svenska folket.

Hånen i Norge

Det om att alla butiker borde stänga, att tågen borde stanna – och att precis ALLA borde se Sverige ta guld. Men det blev plattfall. Charlotte Kalla tappade över en och en halv minut på sin sträcka och det gick aldrig att reparera. Sverige var LÅNGT efter tätstriden, och slutade bara sexa i stafetten.

Frida Karlsson, skidor
210304 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

I Norge var reaktionerna på det svenska fiaskot starka. TV2:s expert Petter Skinstad höll inte tillbaka i sin kritik.

– Uttagningen var fel, skidorna var för dåliga, taktiken var fel, inställningen var helt fel. De missade på allt, säger han i TV2.

Även Svein Tore Samdal, tidigare landslagstränare i Norge, reagerade starkt.

– Man måste hantera att vara favorit. Det gjorde Sverige uppenbarligen inte. När de går ut i media och säger att butikerna måste stängas, eftersom att de ska ta guld. De höll fram champagne – men jag tror att butikerna förblir öppna, och att champagnen blir stående i några år till, säger han.

”Ska aldrig underskatta…”

Han får medhåll av Odd-Björn Hjelmeset.

– Du ska aldrig underskatta en konkurrent. Det känner jag att svenskarna gjorde i dag. Jag kan inte säga något annat än att de tog ut segern i förskott, men glömde att göra jobbet, säger han.

Therese Johaug, skidor
210304 Therese Johaug of Norway celebrates after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Efter fiaskot så uttalade sig även Therese Johaug, men hon höll tillbaka med hånen.

– Det är tråkigt för dem. Det var inte så här de tänkt att det skulle bli. Det är som med allt annat. Varje skidlopp har en egen historia. Ska man klara av att ta medalj behöver alla ha en bra dag, säger hon.

LÄS MER: Förklaringen till svenska jättefiaskot i stafetten – vallachefen ber om ursäkt: ”Jag är så ledsen”

Få våra nyhetsbrev!