Förklaringen till svenska jättefiaskot i stafetten – vallachefen ber om ursäkt: ”Jag är så ledsen”

Sverige var stora guldfavoriter inför.
Men VM-stafetten blev rena katastrofen.
– Jag tar på mig det, säger vallachefen Petter Myhlback till SVT.

Inför VM-stafetten i dag var Sverige stora guldfavoriter. Man var regerande världsmästare på distansen och tippades vara  snäppet vassare än norskorna.

Svenskt fiasko

Men sedan började loppet och det blev en mardrömsinledning. Jonna Sundling på förstasträckan hade det jättetufft att hänga med och ännu värre blev det på andrasträckan när Charlotte Kalla tog över.

Frida Karlsson, skidor
210304 Frida Karlsson of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Det blev ett jätteras för 33-åringen och Sveriges stafett var över redan halvvägs. Ebba Andersson och Frida Karlsson kunde inte sedan göra någonting för att rädda det svenska fiaskot.

GUIDE: Allt du behöver veta om skid-VM 2021: TV-tider, komplett schema och resultat

”Dundertabbe”

Sverige gick i mål på en bedrövlig sjätteplats och misslyckandet var enormt. Efter loppet får svenska vallateamet sedan rejäl kritik från SVT-experten Mathias Fredriksson.
– Hon (Sundling) tappar ju utåt och då är det på ren stakning. När man tappar på dom partierna så har man mycket sämre glid naturligtvis. Någonting måste man ha gjort för man kan missa lite med skidorna, men det här måste vara en dundertabbe någonstans, säger han i SVT-studion.

Petter Myhlback, skidor
Petter Myhlback. FOTO: SVT Sport.

Direkt efter loppet går sedan vallachefen Petter Myhlback ut och offentligt ber om ursäkt.
– Det var jättetydligt att dom hade dåliga skidor i dag. Jag är så ledsen för det. Bara att beklaga, säger han till SVT.
– Vi har ju en idé om vad som gått åt skogen. Vi har gjort en vallamiss i dag och det går ut över åkarna. Det är jättetungt.

Vallachefen är helt bedrövad efter VM-stafetten och lider med de svenska åkarna efter den tunga insatsen.
– Det är en riktigt skitdag. Vi hade höga förhoppningar och sedan kraschar det rakt ned i diket och vi är anledningen till det, säger Myhlback i intervjun.
– Vi lägger ned all vår tid och kraft på att de ska få bra skidor. När det går åt helsike då blir det fruktansvärt. Jag har kramat om alla, de är väldigt ledsna och vi är ledsna tillsammans. Vi förlorar som ett lag.

Vad tycker du om Sveriges insats i dag? Dela artikeln och berätta mer!

LÄS MER: Charlotte Kalla i tårar efter svenska fiaskot – första orden efter mardrömsloppet: ”Det är fruktansvärt”

Få våra nyhetsbrev!