Charlotte Kalla i tårar efter svenska fiaskot – första orden efter mardrömsloppet: ”Det är fruktansvärt”

Hon tappade nästan två minuter på sin sträcka.
Efteråt var Charlotte Kalla i tårar.
– Det är fruktansvärt, säger hon.

Charlotte Kalla har haft en tung säsong med både skadebekymmer och covid-19-infektion. Men svenskan fick en plats i VM – och har då visat upp jättefin form med den här säsongens två bästa lopp. Den svenska veteranen blev sexa i skiathlonen, och femma i 15 kilometers-loppet, och plötsligt var hon given i det svenska stafettlaget.

I tårar efteråt

Men där blev det ett enormt fiasko. Redan när Jonna Sundling växlade över så var avståndet till ledningen 13 sekunder – och det blev inte bättre när Kalla tog över. Svenskan tappade, och tappade, och tappade – och till sist var avståndet upp till ledande Norge nästan två(!) minuter.

Charlotte Kalla, skidor
210304 Charlotte Kalla of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

I SVT var experten Anders Blomquist nästan i chock.

– Jag förstår inte?! Jag kan inte ta in det. Det är en livs levande mardröm Charlotte är inne i, säger han.

Så vad var det egentligen som hände? Inte klockrena skidor, tycks vara en förklaring, men Charlotte Kalla var i tårar efteråt.

”Det är fruktansvärt”

Till Radiosporten säger Charlotte:

– Det är inte mycket som stämde, det är fruktansvärt att det ska komma på en stafett som jag sett så mycket fram emot, säger Kalla till Sveriges Radio, och fortsätter:

– Det kändes tungt i stakningen från början. Jag hade svårt att ta ikapp de framför mig, hade svårt uppför med.

Charlotte Kalla, skidor
210304 Charlotte Kalla of Sweden after her leg in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

I SVT så sammanfattade Kalla det som ”en skitdag”.

– Jag tänkte att jag skulle komma in i åkningen och nyttja mina styrkor. Men i dag funkar det inte. Det är ett tungt före i dag och träffar man inte riktigt rätt blir det ännu tyngre, framför allt de många stakpartier som är. Det är en bana man inte får nåt gratis på, säger hon.

Kalla var inte helt nöjd med skidorna, och efteråt medgav vallachefen att det var en miss.

I SVT så var även experten Mathias Fredriksson förvånad.

– Man kan missa lite med skidorna, men det här måste ju vara en dundertabbe… Hon såg ut som ett tuggummi, jag har aldrig sett något liknande, säger han.

LÄS MER: Norge vinner VM-stafetten överlägset efter Johaugs nya uppvisning – Sverige blir sexa(!) efter enorma fiaskot

Få våra nyhetsbrev!