Jättedramat inför skid-VM – svenskarna jagade med högafflar: ”De var arga och skrek”

.

De svenska ledarna fick ett minst sagt udda välkomnande när de besökte VM-orten Seefeld i somras.
När de besökte stadionområdet i somras möttes de av arga markägare, som fått ett hus rivet i samförstånd med arrangören inför mästerskapet
För Sportbladet berättar tränaren Mattias Nilsson att de blev jagade med högafflar. 

Den svenska VM-truppen har anlänt till Seefeld i Österrike. Där ska stjärnor så som Ebba Andersson, Charlotte Kalla och, vad det verkar, Stina Nilsson jaga svenska medaljer i skidspåren.

Har testat VM-spåren

Under måndagen testade Andersson och Kalla VM-banorna och området runt arenan är färdigbyggt. Läktarna och de provisoriska byggnaderna ligger på privat mark, någonting som inför mästerskapet rörde upp känslor.

Mattias Nilsson (th) Ebba Andersson (tv) på en träning under en pressträff den 24 Oktober 2018 i Bruksvallarna. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

I somras var de svenska tränarna på plats för att inspektera VM-orten i de österrikiska alperna.

Jagades med högafflar

När de var ute och provsprang den tilltänkta VM-banan mötte de markägarna.

Men de var inte speciellt glada.
– När vi var där och kollade i somras höll de (arrangören) på att förhandla med en familj som hade ett hus som stod på stadion. Familjen höll på med sin slåtter och så kom vi springandes där. De jagade oss med högafflar när vi var där och kollade… så de verkar inte vara de lättaste att förhandla med, berättar tränaren Mattias Nilsson för Sportbladet.

”Var arga och skrek”

Damlagets tränare Magnus Ingesson fyller i:
– De var arga och skrek ganska länge. Med högaffel och allting. Men vi förstod inte riktigt vad de sa. De var väl arga för att vi sprang där när de höll på att slå. Men det kanske kanske jag också kanske blivit…, säger han.

Piteås Charlotte Kalla och tränare Magnus Ingesson under skidloppet över 1,4 km sprint i Skandinaviska cupen den 5 januari 2018 i Piteå. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Anledningen bakom markägarnas ilska grundar grundar sig i ett mindre hus på platsen där arenan ligger.

Flyttade ett hus

Diskussioner har förts mellan parterna för att kunna flytta på huset för att göra upploppet längre. Detta var någonting även Internationella skidförbundet (Fis) hade som önskemål.

Parterna kom överens och Fis fick lov att riva huset för att bygga ett nytt en bit bort.
– I samband med världscupstävlingarna förra året hade vi en diskussion om de sista hundra metrarna på sprinten. Att det var lite för kort. Därför har vi flyttat på huset som låg för nära mållinjen, så nu har vi mer utrymme där, säger sportsligt ansvarige för VM-organisationen tillika borgmästaren i Seefeld Werner Friesser till Sportbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Jättehyllningen till Ebba Andersson – från Charlotte Kalla: ”Det imponerar på mig”

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat